Austrijski auto moto klub ÖAMTC uradio test zimskih guma

01.10.2014

Četiri od 28 modela zimskih guma dobile su ocenu “nepreporučlijvo”, 8 modela guma je bezbedno i preporučljivo, a većina njih je u “zlatnoj sredini”.

I ove godine je austrijski auto moto klub ÖAMTC je , u saradnji sa svojim evropskim partnerima( Udruženje za informisanje potrošača VKI, ADAC i Stiftung Warentest) sproveo veliko testiranje zimskih guma za automobile. Ukupno je testirano 28 modela guma od kojih 14 modela za manje automobile (dimenzije 175/65 R14 T) i 14 modela za kompaktnu i srednju klasu automobila (dimenzije 195/65 R15 T).

ÖAMTC- stručnjak za gume, Friedrich Eppel, sabrao je rezultate testa: “U obe dimenzije su rezultati slični. Po četiri modela iz svake grupe dobilo je ocenu “veoma preporučljivo”, dok su po dve vrste guma iz obe grupe dobile ocenu “nepreporučljivo”. Jedan model iz grupe veće veličine je dobio “uslovno preporučljivo. To znači da su 3/4 svih testiranih guma uspele da dobiju dobre ili veoma dobre ocene.”

Sve u svemu rezultati testa su veoma zadovoljavajući, što je uostalom i zbog strogih testiranja ÖAMTC-a i njegovih partnera.” izjavio je zamenik glavnog tehničara ÖAMTC-a.

Inače, neki od zimskih modela guma, koji su tek od ove sezone u prodaji nisu za vreme testiranja bili dostupni. Stoga možda fale neki od poznatih imena proizvođača”.

Gume koje ne proklizavaju su i zimi od velike važnosti

U aktuelnom testiranju zimskih guma ÖAMTC-a se pokazalo da mnogi od modela dobro funkcionišu na snežnim putevima.

“U brojnim delovima Austrije ulice su zimi češće mokre nego pod snegom”, kaže Eppel i dodaje “Stoga je veoma važno da i zimske gume imaju dobar “grip” na mokrim kolovozima”.

Četiri modela su imala slabosti što se tiče vožnje na mokrim trakama i samim tim su dobili ocenu “nepreporučljivo”, ato su : Cooper WM-SA2 i Star Performer SPTS iz dimenzije 175/65 R14 T kao i Infinity Winter-Hero INF-049 i Achilles Winter 101 iz dimenzije 195/65 R15 T. Model Matador MP92 Sibir Snow je zbog svojih nepovoljnih rezultata u testu na mokrim ulicama dobio ocenu samo “uslovno preporučljiv”.

Da to može drugačije, odnosno bolje, pokazali su modeli sa ocenom “veoma preporučljivo” jer su sa najboljom ocenom ispunili sve kriterije testa. Pored modela Continental ContiWinterContact TS850, koji je imao valjan rezultat u obe veličine, dobro su se pokazale i gume Dunlop SP Winter Response 2, Michelin Alpin A4 i Firestone Winterhawk 3 u manjoj dimenziji. U većoj dimenziji , modeli Bridgestone Blizzak LM001, Dunlop Winter Sport 4D i Semperit Speed-Grip 2 su takođe dobili dobre ocene.

Detaljniji pregled o svim testiranim gumama se nalazi u najnovijem izdanju novine “auto touring” ili na zvaničnom sajtu ÖAMTC.www.oeamtc.at/tests.
Izvor: ÖAMTC

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava