Kako smanjiti bacanje hrane: Ušteda hrane, od smeća do menija

06.07.2019

Bacanje hrane, pogotovu u ovim teškm vremenima, kada većina mora da kalkuliše svakim centom, i kada gladuje skoro pola planete Zemlje, može se sprečiti na brojne načine.

(c)pixabay

Nepotrebno bacanje hrane neminovno postaje sve veći problem u svetu, pa i u Austriji. Jedan Bečlija svake godine baci oko 40 kilograma hrane, a to je 157.000 tona hrane u Austriji koja završi u kantama za smeće.

Hrana koja se baci u Evropi, mogla bi da nahrani 200 miliona ljudi, a ako bismo spasili makar jednu četvrtinu otpisane hrane, to bi bilo dovoljno da se nahrani 870 miliona gladnih u svetu.

Bacanje hrane nije samo etički i ekonomski problem, već i problem očuvanja životne sredine, koja raspolaže ograničenim prirodnim resursima.

U ukupnoj količini otpadaka hrane najveći udeo ipak čini otpad čije je nastajanje moguće sprečiti, i to kvalitetnim upravljanjem. Otpad koji se može izbeći obuhvata hranu koja je pripremljena ili pak poslužena u prevelikim količinama, hranu koja je oštećena prilikom pripremanja ili hranu kojoj je istekao rok trajanja.

Tu spadaju hleb, voće i povrće, meso i mesni proizvodi  i ostalo.

Organizacija MUT  iz Beča posvećena je pomoći beskućnicima i temi spašavanja hrane. Svakog meseca  MUT distribuira oko 1.000 kg sačuvane hrane, a često organizuje kurseve  pod simboličnim nazivom “Kuvanje otpada”, koji se  prilagođavaju zainteresovanim grupama. Spremaju “spašenu” hranu, koja je zapravo bila namenjena za smeće, i zatim je dele beskućnicima u obliku ukusnih jela.

Info dan o hrani 13. jula kod pijace Naschmarkt 

Na dan informacija o hrani, bitne činjenice o otpadu hrane i spašavanju hrane biće predstavljene na nekoliko štandova u dvorištu udruženja MUT, nasuprot Naschmarktu, na adresi  Rechte Wienzeile 37.

Posetioci mogu da dobiju praktične savete o pravilnom čuvanju hrane ili da probaju hranu koja je bila planirana za bacanje ali je ipak pretvorena u jestivi obrok.

Prisustvo manifetaciji je besplatno a registarcija  nije potrebna. Događaj se odvija pod otvorenim nebom i organizatori se nadaju velikom odazivu Bečlija i lepom  vremenu.

 

PREPORUKA: 

Namirnice koje su bez ikakvog reda nabacane po policama frižidera nisu naročito pregledne, te će vas vrlo verovatno u nekom uglu sačekati pokvaren sir, kajmak ili suhomesnati proizvodi. A sve bi bilo mnogo lakše ukoliko biste napravili red u frižideru.

Zepter vakum sistem  VacSy®

Upotrebom Zepter vakum sistema  VacSy®  hrana ostaje sveža, zadržavajući hranljive sastojke i ukus. Meso vakuumirano ovim  sistemom ne gubi na kvalitetu prilikom zamrzavanja, čime se produžava njegov vek upotrebe.

VacSy® sistem se može koristiti za vakuumiranje svežih namirnica ili gotovih jela direktno u VacSy® posudama, Zepter posuđu, flašama i VacSy® kesama. Family set sadrži komplet kesa i aparat za vakuumiranje kesa; ima funkciju automatskog vakuumiranja i specijalnu funkciju za vakuumiranje osetljivih i vlažnih namirnica.

JEDINI PRIRODAN NAČIN ČUVANJA HRANE
U multifunkcionalnom VacSy® Family setu, voće i povrće zadržava svežinu i hranljivu vrednost do 21 dan, sir traje do 60 dana, a većina ostalih namirnica traje pet puta duže nego u običnim posudama. VacSy® pumpa je neophodna svakom domaćinstvu i profesionalnom kuvaru, jer isisavanjem vazduha iz posuda značajno smanjuje kvarenje hrane, štedi novac, i što je najvažnije, čuva vaše zdravlje.

ZDRAVO, EFIKASNO I BEZBEDNO ČUVANJE HRANE
Današnje metode čuvanja hrane su potencijalno rizične za zdravlje a pored toga, hrana gubi svoja prirodna svojstva. Dokazani su neželjeni efekti dodavanja šećera i soli, zamrzavanja, dimljenja, pakovanja u konzerve i konzerviranja u sirćetu. Čuvanje hrane sa VacSy®-jem je prirodna i bezbedna alternativa, jer hrana zadržava svoj ukus, vitamine i organoleptička svojstva. Svakodnevni obroci duže ostaju sveži, zdravi i sočni.
VacSy® sistem čuva hranu od prevremenog kvarenja i omogućava planiranje prilikom kupovine hrane – možete kupovati veće količine i uštedeti i novac i vreme.

PREDNOSTI VACSY®-ja
– Zdrav: čuva vitamine i hranljive sastojke;
– Prirodan: nema aditiva;
– Efikasan: hrana traje 3-5 puta duže;
– Štedi novac: bacate manje hrane;
– Ne morate često da kuvate, a ipak imate spremne ukusne i zdrave obroke;
– Hrana traje duže, a vi živite zdravo!

Zepterov VacSy® možete kupiti i u Beču, a čitaoci našeg portala imaju ekskluzivan popust! Javite se našoj redakciji i učestvujte u akciji putem broja telefona +43 699 1 9999 577 ili e-mail adrese office@dijaspora.tv

Osim VacSy®-a  kompanija Zepter ima veliku ponudu sistema i proizvoda koji podržavaju misiju “Zdravije živeti”. 

NIJE SRAMOTA PODGREJATI HRANU
Hranu koja vam je ostala od ručka možete pojesti sledeći dan, samo je pravilno odložite i pripazite na to koje namirnice smete podgrejavati, a koje ne. Na primer, krompir, pečurke i spanać nije dobro ponovo grejati.
Ukoliko skuvan pasulj, grašak, boraniju ne pojedete taj dan, slobodno ih možete poslužiti i sutradan.
Nepojedenu hranu ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi minimum dva sata. Nakon toga je stavite u frižider i pojedite je sutradan.

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Voda u Beču: Konzumiranje vode iz kućnih i javnih česmi

FamilienApp: Aplikacija za majke sa mnoštvo korisnih informacija

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava