Pranje ruku ima ključni značaj za zaštitu zdravlja

15.10.2019

Svake godine 15. oktobra se obeležava Svetski dan čistih ruku, čiji je cilj da ukaže na veliku važnost redovnog i pravilnog pranja ruku i sprečavanje brojnih zaraznih bolesti.

Prljave, klicama zagađene ruke imaju ključni značaj u prenošenju uzročnika brojnih zaraznih bolesti: crevnih, respiratornih i kožnih bolesti.

Pranje ruku sapunom je jedna od najefektivnijih mera prevencije proliva i upale pluća, a to su bolesti koje su najodgovornije za umiranje dece do godinu dana.

Stručnjaci savetuju da ruke treba prati ne samo pre jela i kada su vidno zaprljane, već i posle korišćenja toaleta, posle dodirivanja usta, nosa, ili očiju, nakon kontakta s bolesnom osobom, ali i prilikom svakodnevnih aktivnosti u domaćinstvu.

Za pranje ruku najbolji je tečni sapun, a ako se koristi čvrst sapun treba ga posle korišćenja isprati pod mlazom vode i čuvati tako da bude suv, poručuju lekari i dodaju da je važno dobro istrljati celokupnu površinu kože ruku.

U nekim situacijama poželjno je da se obavi i dezinfekcija ruku, za šta Svetska zdravstvena organizacija preporučuje sredstva na bazi etil alkohola ili izopropanola.

Pravilno i redovno pranje ruku

Pranje ruku je vrlo jednostavna navika koja zahteva minimalnu obuku i ne treba posebnu opremu. S pojavom bakterija otpornih na delovanje antibiotika važnost pranja ruku postaje još veća. Izuzetno je važno ruke prati redovno i pravilno kako bismo uklonili nečistoće i smanjili broj mikroorganizama.

Važna pravila: 

– Sapun i topla voda su dovoljni za pravilno pranje ruku
-Posebni antibakterijski sapuni nisu neophodni jer nisu puno efikasniji u ubijanju bakterija nego obični sapun. Korištenje antibakterijskog sapuna može čak i dovesti do razvoja bakterija koje su otporne na antimikrobne lekove, pa će ih biti teže uništiti u budućnosti
-Na javnim mestima koristite isključivo papirnate ubruse
-Kod kuće, pamučne peškire treba često menjati, koristiti samo svoj peškir i nikad ne koristiti isti za lice i ruke, odnosno druge delove tela
-Sredstvo za dezinfekciju ruku može biti korisno kada sapun i voda nisu dostupni
-Redovnim i pravilnim pranjem ruku broj mikroorganizama se može smanjiti od 100 do 1.000 puta

 

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Bečki pacovi su nosioci opasnih mikroba

Male boginje: Epidemija u porastu – 90.000 slučajeva u Evropi

Novo otkriće: Naučnici iz Beča dokazali da u ljudskom telu ima plastike

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava