Voda u Beču: Konzumiranje vode iz kućnih i javnih česmi

14.06.2019

U mnogim svetskim gradovima voda za piće se mora kupovati, ali ne i u Beču, jer je ona poznata po kvalitetu i dolazi iz planinskih izvora u široj okolini Beča,

(c) pixabay

Za razliku od drugih milionskih gradova, gde obavezno morate kupovati pijaću vodu, Beč se može pohvaliti sa besplatnom vodom dobrog  kvaliteta koja u neograničenim količinama teče iz kućnih i javnih česmi.

Bečka voda iz vodovoda je delimično izvorska voda s planina u blizini Beča i ima izvrstan kvalitet. Međutim, zbog starih olovnih cevi  u kućnim vodovodnim priključnicama, kvalitet vode se može dovesti u sumnju.

Za kućne instalacije su odgovorni Magistratsko odeljenje MA 31 – Bečka voda / Wiener Wasser i vlasnici zgrade. Ako živite u zgradi iz osnivačkog perioda (one su građene pre 1938. godine), možete da ispitate da li je Vaša voda iz slavine bezopasna. Napunite uzorak vode (oko pola litra) u praznu plastičnu bocu i istu predajte u Laboratorijama za higijenu / Labors für Hygiene  radi ispitivanja na olovo. Ovo ispitivanje se mora platiti.

PREPORUKA: 

Najbolji način da zaštitite svoje zdravlje i zdravlje svoje porodice je da osigurate konstantno snabdevanje čistom vodom direktno sa česme. Poznata kompanija Zepter ima rešenje u vidu pametanog i savremenog sistema za prečišćavanje vode. Zepter Edel Wasser obezbeđuje čistu vodu za sve potrebe i postavlja se na radnu površinu u blizini česme u stanu, kancelariji, ordinaciji, ateljeu itd…

Ukoliko svakodnevno popijete 2-3 l vode prečišćene aparatom Edel Wasser, poboljšaćete opšte stanje organizma, ojačati imunološki sistem i svoje zdravlje. Zepterov Edel Wasser možete kupiti i u Beču, a čitaoci našeg portala imaju ekskluzivan popust. Javite se i učestvujte u akciji putem telefona +43 699 1 9999 577 ili e-mail adrese office@dijaspora.tv

 

Kada i kako piti vodu

Žeđ nije pouzdan signal da vaše telo treba vodu. Žeđ ukazuje na to da je već došlo do dehidracije organizma. Takođe, žeđ prestaje već i pre nego što je organizam primio dovoljnu količinu vode.Zbog toga je neophodno obratiti pažnju na dovoljnu konzumaciju vode svakog dana.

Razna pića koja sadrže šećere, alkohol i druge otopljene sastojke, samo povećavaju potrebu za vodom umesto da je smanjuju, jer se prilikom njihove razgradnje troši voda.

Jedino je čista voda najbolji način zadovoljavanja potreba organizma.

Konzumiranjem dovoljne količine čiste pitke vode smanjuje se dehidracija stanica, a  upravo takva voda je najbitnija za organizam.

Po rezultatima anketa, 4 miliona Austrijanaca pije gradsku vodu, i to u proseku više od 1,5 litra vode dnevno, što ukupno iznosi 6,6 miliona litra vode dnevno. Za razliku od muškaraca koji češće konzumiraju mineralnu vodu, oko dve trećine Austrijanki pije vodu sa česme. Kada je upotreba vode u pitanju, svaka Bečlijka i svaki Bečlija u proseku potroši 130 litara vode dnevno, za brojne potrebe.

Javne česme u Beču

Izvan domova, bečka voda se može piti i na javnim mestima na brojnim česmama koje se nalaze na primer u parkovima, kod igrališta i na pijacama, u neposrednoj blizini mesta stanovanja, radnog mesta ili u trgovačkim ulicama.

U Beču postoje oko 900 javnih česmi sa pijaćom vodom, kao i 55 zdenaca u monumentalnim objektima i objektima koji su pod zaštitom države.

Javne česme u periodu od marta do septembra rade punom parom i iz njih teče poznata bečka voda koju cene, kako Bečlije, tako i njihovi gosti, posebno kad temperature počnu da rastu, a sa njima i žeđ.

Mobilne česme u Beču (c) www.wien.gv.at

Česme u Beču su različitigh oblika: kako su izgledale pre pedesetak i više godina, u modernom dizajnu izrađene od nerđajućeg čelika, ili pak napravljene od prirodnog kamena. Digitalni plan grada omogućava da se u svakom trenutku pronađe najbliža česma sa pijaćom vodom u Beču.

U toku leta često se na ulicama Beča mogu videti mobilne česme. Neke od mogućih lokacija mobilnih česmi u toku leta su Heldenplatz, Stadtpark, Graben, Rathausplatz, Praterstern, Resselpark, Prater-Hauptallee i Donauinsel.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava