Svetosavski bal u Beču u znaku 20.- godišnjeg jubileja

09.12.2016

20. Svetosavski bal u Beču održaće se 27. januara 2017. godine u prelepom ambijentu Park-Hotela Šenbrun. Nedavno je počela zvanična prodaja ulaznica, a muzički program zadovoljiće ukuse svih posetilaca. Donosimo vam prve detalje programa Svetosavskog bala 2017-te.

Jubilarni 20. Svetosavski bal u Park-hotelu Schönbrunn ponovo će biti izvanredna prilika za vrhunsku umetnost i zabavu koja se sa velikom pažnjom iščekuje u Beču.

Iako je do bala ostalo još manje od dva meseca, veliki broj gostiju je sebi već rezervisao mesto i naravno datum održavanja bala, 27.januar 2017.
Program „Svetosavskog bala u Beču“ je priveden kraju i potvrđen je dolazak vrsnih i poznatih umetnika iz Srbije.

Bal će biti u znaku jubileja – 20. godina od organizovanja prvog Svetosavskog bala u Beču u novije vreme.

Program „Svetosavskog bala u Beču“

Program, prema najavama, počinje u 20:30 časova, kada će inicijator i jedan od organizatora Svetosavskog bala u Beču, Miodrag Mateović, uz fanfare, sa učesnicima bala i počasnim gostima ući u balsku dvoranu Parkhotela Schönbrunn.
U umetničkom programu, učestvuju: operska pevačica i prvakinja Beogradske opere Jadranka Jovanović, pevačice Snežana Savić, Jelena Tomašević i Biljana Peković , pevači Ranko Jović i Dušan Svilar – uz pratnju velikog revijalnog orkestra pod upravom maestra Vojkana Borisavljevića.
Program bala, na srpskom i nemačkom jeziku, vodiće glumica Anica Dobra i glumac Ivan Bosiljčić.

U toku narednih dana biće objavljena kompletna lista učesnika i počasnih gostiju, sa kojom će svi prisutni na Svetosavkom balu u Beču, sigurno biti prezadovoljni.

Sve je počelo u Beču

Tradicija srpskih balova u glavnom gradu Austrije potiče još iz prošlog veka, a organizatori Svetosavskog bala žele da podsete na značaj Beča za srpsku kulturu i umetnost, kako u prošlosti tako i u sadašnjem vremenu.
Po već ustaljenoj tradiciji, bal ce biti otvoren izvođenjem “Srpskog kadrila”, koji je komponovao poznati austrijski kompozitor Johan Štraus mlađi, po nalogu kneza Miloša Obrenovica, koji je u to vreme živeo u Beču.
Prvi put “Srpski kadril” izveden je 28. januara 1846. godine na srpskom balu u glavnom gradu Austrije i nakon toga, do 1998. godine, kada je Srpski centar “oživeo” Srpski bal, više nije javno izvođen. Danas, širom sveta, upravo ovom kompozicijom započinje skoro svaki Svetosavski bal.
2016., Dijaspora, Beč

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava