Ballet Grand Prix Competition: Prvo međunarodno baletsko takmičenje u Srbiji

23.08.2018

Ballet Grand Prix Competition je međunarodno baletsko takmičenje koje se održava od 26. do 29. septembra 2018. godine na sceni Narodnog pozorišta u Nišu. Pozivaju se sve škole i profesionalni igrači iz zemlje i inostranstava da uzmu učešće na ovom velikom takmičenju.

Za nešto više od mesec dana, od 26. do 29. septembra 2018. godine na sceni Narodnog pozorišta u Nišu, održaće se  prvo međunarodno baletsko takmičenje u Srbiji, pod nazivom Ballet Grand Prix Competition.

” Ideja za nastanak ovakvog projekta je pre svega međunarodna saradnja ali i popularizacija i održivost klasičnog baleta u najintenzivnijoj formi i decentralizacija baletske edukacije i profesije u Srbiji” kaže Lidija Pavlović Rakočević, idejni tvorac i predstavnik projekta, koji se organizuje u saradnji sa Udruženjem profesionalnih baletskih igrača,pedagoga i koreografa Srbije. 

” Učešće brojnih škola i profesionalnih igrača iz zemlje i inostranstava, govori o značaju takmičenja Ballet Grand Prix Competition ali i  promociju  klasičnog baleta u Srbiji. Projekat je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Grad Niš i Narodno pozorište u Nišu”, navodi Lidija Pavlović Rakočević.

Takmičenje Ballet Grand Prix Competition upućuje poziv za učešće svim školama i profesionalnim igračima za takmičenje koje je rangirano po uzrastu na Junior I (11 do 15 godina), Junior II (15 do 18 godina) i Senior (18 do 25 godina ).

Ballet Grand Prix Competition  kao jedini u regionu nudi mogućnost takmičenja u Grupnoj kategoriji i omogućuje učešće i baletskim studijima, pored  baletskih škola.

Žiri takmičenja je međunarodni, a njegovi članovi dolaze iz brojnih zemalja Mađarske, Česke, Slovačke, Rusije i Srbije.

Prijave su otvorene do 20.9.2018. godine, a sve zvanične informacije mogu se dobiti na  Facebook stranici Ballet Grand Prix Competition i na sajtu Udruženja profesionalnih baletskih igrača,pedagoga i koreografa Srbije. 

Za sve detaljne informacije na usluzi su i e-mail adrese:
balletgrandprixnish@gmail.com
baletsko.udruzenje@gmail.com

 

Balet: Scenska umetnost za sva vremena

Balet nastaje u Italiji u XV veku, međutim, on nije tamo stekao popularnost. Tek sa prelaskom u Francusku, sredinom XVI veka, balet počinje da živi. Od nastanka do danas, balet ostaje jednako popularan. On predstavlja izraz elegancije i gracioznosti, kompletne skladnosti i harmoničnosti i zato ne gubi na značaju. Mnoga imena su prošla kroz istoriju baleta,  jer svaki je baletski umetnik dodao nešto svoje u ono što je već pravilima ograničeno. Zato je svaka predstava drugačija i može se gledati nekoliko puta.
Ono što balet čini besmrtnim je svakako jednačenost pokreta, savršena kompozicija, dobra scenografija i vanvremenska priča.

 

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava