“Moja integracija”: Aplikacija koja olakšava polaganje integracionog ispita

03.11.2017

Uz pomoć nove aplikacije Austrijskog fonda za integraciju možete, između ostalog, da učite, vežbate i testirate svoje znanje iz oblasti "društvene vrednosti i pravni i društveni poredak Austrije". App je besplatan i možete ga preuzeti iz Google Play i App storea.

Austrijski fond za integraciju strancima iz trećih država koji moraju da ispune Integracioni sporazum novom aplikacijom  olakšava učenje za integracioni ispit. U našem  tekstu o novom zakonu o integraciji , koji je stupio na snagu 1. oktobra 2017. , već smo vas obavestili o novostima u ovoj oblasti. One važe za sve nove strance koji su posle tog datuma došli u Austriju i imaju obavezu da za dve godine nauče nemački na nivou A2 kako bi dobili trogodišnju dozvolu za boravak i zapošljavanje. Za njih su kursevi nemačkog od sada koncipirani u skladu sa novim zakonom i  pored jezika sadrže i osnovna znanja o društvenim vrednostima i društvenom i pravnom poretku u Austriji, 

Austrijski fond za integraciju  je izdao aplikaciju za mobilne telefone pod nazivom “Moja integracija u Austriji”  koja između ostalog sadrži i gradivo za ispit iz ovih oblasti. Korisnicima je moguće da se testiraju, odnosno odgovore na pitanja o raznim temama koje dolaze na ispitu. Pod nazivom “Werte und Orientierung” (Vrednosti i orijentacija) nalaze se rubrike: Jezik i obrazovanje, Radni odnosi i privreda, Zdravlje, Stanovanje i međususedski odnosi, Pravni propisi u vezi sa integracijom i Kulturna integracija. O navedenim temama je moguće učenje, vežbanje i testiranje.

U aplikaciji postoje i Informacije o Zakonu o integraciji, savetovanju, učenju nemačkog i priznavanju obrazovanja iz inostranstva. Informacije su na nemačkom i na nekoliko stranih jezika (engleski, arapski, farsi i paštu), ali ne i na našem. Ali ne brinite. Pitanja nisu mnogo teška, i ako vredno učite nemački uspećete sigurno da odgovorite i na ispitna pitanja. Srećno učenje!

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava