Beč ima i Servis za građanje za sva moguća pitanja i odgovore

16.05.2019

Wiener Stadtservice ili Bečki servis za građane je uvek na raspolaganju svojim sugrađanima bilo da se radi o prijavi kvarova, nečistoći u gradu i ostalim pitanjima u svakodnevnom životu u Beču.

(c) www.wien.gv.at

Život u Beču donosi sa sobom i brojne probleme i pitanja u raznim oblastima na koja građani pokušavaju da nađu odgovor najpre u krugu svoje porodice, a onda i komšija, prijatelja i poznanika.  Sve to ide mnogo lakše i brže, ako se zna da u Beču, u okviru gradske uprave, postoji  služba koja je građanima na usluzi 24 sata na dan, i to u svih sedam dana u nedelji. To je Wiener Stadtservice, ili Bečki servis za građane, čiji je raniji naziv bio Bürgerdienst, odnosno Služba za građane.

Ogranci ovog servisa se nalaze u sve 23 gradske opštine, a njihovi službenici su uvek spremni da saslušaju svoje sugrađane i sugrađanke, bez obzira da li se radi o prijavi kvarova, nečistoći u gradu i mnogim drugim malim i velikim problemima svakodnevnog života. Probleme Bečlija, ako nisu u stanju da ih sami reše,  Bečki servis za građane prosledi nadležnim službama kako bi se našlo zadovoljavajuće rešenje. Građani svoja pitanja upućuju uglavnom putem elektronske pošte, telefona ili koristeći aplikaciju “Sag’s Wien” (“Reci Beču”). 

 VIDEO Dr Michael Ludwig, gradonačelnik Beča.  Više u tekstu:  Novi gradonačelnik Beča predstavio ministre

 

Savetovanje i u direktnom kontaktu

Zaposleni u servisu Wiener Stadtservice odlaze na teren i popularno rečeno „među narod“, tj. imaju svoje periodične informativne susrete sa građanima koji u ličnom kontaktu mogu da iznesu ono što ih tišti.  Na primer svoje štandone postavljaju na pijacama, u zgradama sa opštinskim stanovima ili u metro stanicama. Tom prilikom njih prate i i ostale služne grada Beča,  kao i pripadnici policije, tako da Bečlije mogu dobiti važne informacije na licu mesta.

Mobiles Bürgerdienstbüro (c) Bürgerdienst Wien

Na susrete sa građanima na terenu, Bečki servis za građane obično dolazi sa posebno označenim i opremljenim kombijem, tako da bilo gde u Beču ugledate ovaj kombi nemojte se ustručavati ako imate neko pitanje,  jer upravo je to mesto gde možete pitati i reći sve što vas muči.

Službenici će vas ili uputiti u nadležnu službu ili ubrzo na terenu ispitati vaš slučaj. Ako na neko pitanje ne dobijete odmah odgovor, službenici servisa će vas garantovano lično nazvati telefonom. Termine za ovakve direktne susrete za svoj becirk možete pronaći na zvaničnoj internet stranici Grada Beča. 

Kontakt sa servisom možete ostvariti putem broja telefona  +43 1 50 255 – 01 do 23 (zavisno od becirka) u uobičajeno radno vreme. Ukoliko  imate hitno pitanje ili problem, nazovite +43 1 4000 u bilo koje doba dana i noći. Ovaj Servis za građane je, naravno, dostupan i putem interneta na Wiener Stadtservice -Bečki servis za građane.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava