Beč oborio novi rekord: Turisti iz celog sveta hrle u Beč

13.03.2015

Bečki turizam ostvario je prošle godine najbolji rezultat svih vremena. U 2014. godini ostvareno je 13,524 miliona noćenja, što je za 6,5% više nego u 2013. godini. Iz gotovo svih zemalja je zabeleženo povećanje broja noćenja, čime je više nego odlično kompenzovano smanjenje broja gostiju iz Rusije.

Prema nedavno objavljenim statističkim podacima Turističkog saveza Beča, svi meseci u prošloj godini su, sa izuzetkom marta, bili na rekordnom nivou. Tako je bilo i u decembru kada je sa 1,264 miliona noćenja zabeleženo povećanje od 9,7%.
Dvocifrene stope rasta zabeležene su, recimo, kod gostiju iz SAD, Italije i Velike Britanije. Beč je bio omiljena destinacija i za putnike iz Švajcarske, Francuske i Španije. U značajnoj meri je povećan broj noćenja i gostiju iz zemalja u usponu, kao što su na primer Južna Koreje, Kina ili Brazil.
Više gostiju došlo je i iz zemalja bivše Jugoslavije. Tako je, recimo, iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne gore bilo ukupno 66.769 dolazaka (+ 2,8%) sa 135.296 noćenja (+ 5,4%), dok je iz Hrvatske bilo 38.365 gostiju (+ 6,0%) koji su ostvarili 69.876 noćenja (+ 7,2%).

Razlog zašto je protekla godina, i pored smanjenja broja gostiju iz Rusije od 15%, odnosno 106.000 manje noćenja, ipak bila rekordna leži, po mišljenju Turističkog saveza Beča, u tome, što se nastojalo da zavisnost od pojedinačnih tržišta bude što je moguće manja. Osim toga išlo se na otvaranje novih tržišta. Izostanak ruskih turista je više nego nadoknađen povećanjem broja gostiju sa samo jednog drugog velikog tržišta: Iz Nemačke je došlo 6,2%, odnosno 69.688 više gostiju nego lane (povećanje od 5,4% kod broja noćenja).

Cilj Turističkog saveza Beča je da se u 2020. godini ostvari preko 18 miliona noćenja (5 miliona više nego sada), da hotelska i ugostiteljska preduzeća uvećaju promet za 60% i da se uspostave direkte avionske linije sa 20 novih gradova.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava