Mariahilfer Straße: Glasa se za pešačku zonu ili protiv

17.02.2014

Posle „probnog perioda“ u Beču testira opravdanost uvođenja novih odredbi i pešačke zone na Mariahilfer Straße, koja je zasigurno najpoznatija šoping ulica, sa mnogobrojnim tržnim centrima, prodavnicama, supermarketima, modnim radnjama i sl.

Vlada grada Beča je nedavno saopštila da će  svi građani koji stanuju u blizini poznate trgovačke ulice Mariahilfer Straße, između 17. do 21.februara, dobiti poštom glasačke listiće. Popunjeni listići se moraju, do najkasnije 7. marta, poslati nazad, a rezultati se očekuju između 10. i 17. marta.2014. godine.
Glasanje je anonimno, a vraćanje popunjenih listića se može izvrišiti na dva načina, i to  poštom ili ličnom predajom u opštinskim centralama 6. i 7. bečkog bezirka.

Na 10 najfrekventiranijih lokacija, u oba bezirka, postaviće se posebne „info-kule“ (Infotürme) na kojima se takođe mogu predati popunjeni anketni listići. Troškovi ove ankete iznosi 566.000 evra i nju finansiraju bečki okruzi, a  finansijska sredstva će biti predata Pres i informativnoj službi grada Beča (Presse- und Informationsdienst – PID), koja će se brinuti o izvođenju ankete. Dodatni troškovi koji prate ovo anketiranje je i  infomativna kampanja grada Beča koja će koštati 850.000 evra.

Rezultati ove ankete ne moraju se zakonski sprovesti, ali jeBečka vlada obećavala da će se uzeti u obzir želju građana.

Svi učesnici ankete imaće mogućnost da izaberu jednu od dve varijante:
A) Smanjenje saobraćaja na Mariahilfer Straße će biti zadržano (DA/NE)
-Za saobraćaj automobila trebaju se otvoriti poprečne ulice (DA/NE)
-Vožnja bicikla na arealu pešačke zone treba biti dozvoljena (DA/NE)
B) Saobraćaj na ulici Mariahilfer Straße treba da se vrati na predhodni sistem (DA/NE)

 

Posebna anketa za vlasnike firmi na Mariahilfer Straße

Povodom ankete grada Beča o budućnosti života i saobraćaja na trgovačkoj ulici Mariahilfer Straße, Bečka privredna komora (WKW) organizuje sopstvenu anketu sa ciljem da se čuje i mišljenje vlasnika firmi i prodavnica u 6. i 7. bečkom becirku.

Pitanja su  vezana konkretno za situaciju saobraćaja, kao i za pitanje koliko se izmenio broj klijenta, kupaca  i zarade kod privrednika od novonastalih  promena na poznatoj trgovačkoj ulici. Ova anketa će biti vršena telefonom i za nju je zadužen Peter Hajek i agencija Public Opinion Strategies GmbH.

„Važno je da se u politici čuje i glas vlasnika firmi i da se uzmu u obzir i njihove potrebe“, izjavila je predsednica bečke privredne komore, Brigitte Jank.
„Radi se i o njihovoj ekzistenciji,  a isključiti ih iz procesa odluke je napad na ekonomsku strukturu malih i srednih firmi grada Beča“, kaže Jank.

Dosadašnja istraživanja u vezi Mariahilfer Straße su pokazala da se broj klijenta u prodavnicama, koje se ne nalaze direktno na ovoj ulici, drastično smanjio, a samim tim i zarada vlasnika.

Ulica Mariahilfer Straße zajedno sa poprečnim ulicama ima više od 800 lokala koji zapošljavaju više od 10.000 radnih mesta. Zapravo oni su najviše pogođeni zbog sabraćajnih promena u ovoj  trgovačkoj ulici.

 

Zeleni se bore za opstanak pešačke zone

Pored Bečke privredne komore zasebnu kampanju vodi i partija Zelenih (Die Grüne), na čiju inicijativu je i uvedena pešačka zona na Mariahilfer Straße. Slogan aktuelne kampanje „Čist vazduh. Da ili ćao – ti odlučuješ“, navodi građane da se ipak odluče za ostanak pešačke zone i kvalitetno životno okruženje.

Članovi partije Zelenih u narednom periodu će pokušati da poseti svih 35.000 domaćinstava u 6. i 7. becirku i da direktno sa njima razgovaraju u vezi njihove odluke u predstojećoj anketi.

Pored stanovnika ovih delova Beča i partija Zelenih će sprovesti anketu i među privrednicima kako bi saznali i njihove želje i eventualne probleme.

Hans Arsenović, govornik partije Zelenih za privredna pitanja, iako smatra da je Privredna komora kopirala ideju, pozdravljaju i njihovu inicijativu, jer kako se kaže u duhu našeg jezika„dva puta meri, jednom seci“.

 

„Nova“ Mariahilfer Straße

Prošlo je skoro šest meseci otkad su uvedene saobraćajne promene na trgovačkoj ulici Mariahilfer Straße. Glavni razlog tome je bio smanjenje saobraćajne buke i poboljšanje kvaliteta života u 6. i 7. bečkom okrugu.

Konflikt političara oko projekta pešačke zone u Mariahilfer Straße je trajao sve ovo vreme, a najkritičnija situacija je bila nakon što su mediji objavili koliko bi  mogli da iznose građevinski troškovi do kraja kompletnog renoviranja,  čak i do 50 milion evra.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava