Fijaker u Beču: Došlo je vreme za vožnju u električnom fijakeru

24.10.2019

Fijakeri u Beču postoje od 1693. godine i važe za popularnu turističku atrakciju, a nedevno je predstavljen i prvi e-fijaker u Austriji.

(c) EurocommPr - WienHolding

Bečlije se u okviru aktuelne ofanzive bečkog preduzeća za snabdijevanje energijom Wien Energie, mogu upoznati sa svim mogućnostima električne mobilnosti. Pored mnogobrojnih događaja i informacija, imaju priliku da se provozaju i u električnom fijakeru.

U Beču je nedavno predstavljen novi oblik ekološki-prihvatljivog električnog prevoza, a to je prvi e-fijaker u Austriji. Ovu električnu kočiju, koja može primiti do osmoro putnika, pokreće električna energija iz obnovljivih izvora.
Od sada građani i turisti u Beču pored mnogobrojnih događaja imaju priliku da se provozaju i u električnom fijakeru, kojeg pokreće zelena energija sa javnih stanica za punjenje.

Fijaker može razviti brzinu do 25km/h i sa jednim punjenjem, zavisno od opterećenja, prelazi  relaciju od 45 do 120 kilometara. U njega se smesti do 8 putnika, a kad vreme zahladni tu je i grejanje u sedištima.

“Do 2020. godine grad Beč će uvesti u upotrebu do 1.000 električnih stanica za punjenje sa isključivo zelenom energijom”, izjavila je članica bečke gradske vlade za zaštitu životne sredine, Ulli Sima.

U fokusu trenutne ofanzive su sve prednosti i posledice električne mobilnosti, koje se pre svega odražavaju na klimatske promene u austrijskom glavnom gradu. Beč je tako zahvaljujući intenzivnim naporima uspostavio najniži stepen CO2-emisija u Austriji. Jedna od poruka ofanzive jeste da se korišćenjem električnog automobila i fijakera uštede do tri četvrtine štetnih emisija u poređenju sa korišćenjem običnog automobila.

Prema procenama stručnjaka, do 2030. godine na ulicama austrijske metropole bi se moglo naći preko 80.000 električnih automobila za čije će napajanje biti potrebno oko 8.000 stanica za punjenje.

Treba napomenuti da električni fijaker neće zameniti poznate bečke kočije, već je njegova svrha pre svega promovisanje gradske mreže e-pumpi.

Fijaker: Šarm minulih vremena

Poseban šarm starom gradskom jezgru u Beču daju fijakeri.  Fijakeri u Beču postoje od 1693. godine, a sama reč “uvezena” je iz Pariza, gde je od 1662. godine ispred hotela u Ulici svetog Fijakera (Rue de Saint Fiacre) bilo stajališe kočija za najam preduzetnika i trgovca konjima Nikolasa Suvažea, koje su Parižani zbog ulice nazvali fijaker.
U Beču je tridesetak godina kasnije – 1693. godine izdana prva licenca za fijaker, oko 1790. godine već ih je bilo oko 700. Tada je uvedena i registracija (numeracija) kočija, a u razdoblju fijakerskog zenita od 1860. do 1908. godine bilo ih je preko 1000. Radi poređenja, godine 1997. u Beču ih je bilo oko 100.
Danas su fijakeri samo popularna turistička atrakcija, koja nudi nekoliko tura vožnje po istorijskom delu Beča.

Da vožnja fijakerom u Beču bude još atraktivnija pobrinuli se i poznati restorani u centru grada, koji u saradnji sa fijakerima pružaju jedinstvenu uslugu, a to je ručak ili večera u toku vožnje.

Od 1998. godine fijakeristi moraju imati posebnu vozačku dozvolu, a od 1984. i žene mogu voziti fijaker.

Danas u Beču postoji 160 koncesija sa 320 konja koje su podeljene na oko 40 preduzeća.

Svake godine 18. oktobra bečki kočijaši proslavljaju “Dan bečkih fijakera“. 

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Dan fijakera u Beču: Besplatna vožnja bečkim fijakerima

Pošta na točkovima: Novi servis sa elektičnim biciklima u Beču

E-skuter: Novo “zanimljivo” prevozno sredstvo u Beču

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava