BEČ: Maske više nišu potrebne u javnom prevozu

27.02.2023

Skoro tri godine Bečlije su morale da nose FFP2 maske na javnim mestima. To će se promeniti 1. marta 2023. godine

Foto: @pixabay

Beč je poslednja savezna pokrajina u Austriji koja je zadržala obavezu nošenja maski u javnom prevozu. Putnici su skoro tri godine morali da nose FFP2 maske u autobusima, tramvajima i metrou. Tako je bilo do sada, a regulativa za obavezno nošenje maski važi još samo do 28. februara 2023. godine.

Od 1. marta u Beču više neće važiti obaveza nošenja maske u javnom prevozu. Naravno, ko i dalje želi da nosi masku u prevozu to može činiti na dobrovoljnoj bazi. Osim toga, na vozilima javnog prevoza ponovo će se otvarati i ulazna vrata autobusa i tramvaja kod vozača.

Istovremeno, više nije obavezno nositi maske u apotekama, dok je obavezno nošenje FFP2 maski do daljnjeg ostalo još samo u zdravstvenim ustanovama (bolnice, ordinacije, klinike za rehabilitaciju), kao i u domovima za negu i stare.

Pored toga, PCR test više nije obavezan u bolnicama i ustanovama za negu i stare. Takođe, uskoro  će biti ukinuto i ograničenje za posetioce od tri posetioca dnevno po pacijentu.

Po planu savezne vlade, obavezno nošenje maski u bolnicama, staračkim i domovima za negu ostaće na snazi do 30. aprila 2023. godine.

 

Kazna od 50 evra za one koji odbijaju da nose masku

Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig (SPÖ) najavio je još početkom februara da će se pretežno strožiji režim nošenja maski u Beču završiti 28. februara. On i gradski ministar zdravlja Peter Haker (SPÖ) prethodno su se konsultovali sa timom stručnjaka o tome kako da postupe nakon što je savezna vlada objavila da će sve kovid mere u Austriji prestati da važe krajem juna.
Najveća diskusija se vodila upravo o maskama. U Beču je skoro tri godine važilo pravilo obaveznog nošenje maski u prevozu i mnoge Bečlije nisu to činile rado. Zato su mnogi morali da plate novčanu kaznu u iznosu od 50 evra.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava