Beč među 50 najboljih turističkih destinacija u svetu

20.03.2023

Renomirani američki magazin "Time" je Beč prvi put svrstao među 50 najboljih turističkih destinacija na svetu u 2023. godini. Jedan od glavnih razloga za ovu odluku je održivi razvoj grada.

Foto: © WienTourismus/ Paul Bauer

 

Magazin već od 2018. godine odaje počast gradovima svojim izborom najboljih mesta na svetu. Pored nacionalnih parkova, ostrva i drugih svetskih metropola, ove godine je izdvojio glavni grad Austrije kao „klasičan, modernizovan“ grad. U obrazloženju svog izbora navodi sve održive doprinose grada i gradski razvoj koji su Beč više puta na različitim rang listama učinili najboljim gradom za život na svetu.

Opširno se tematizira gradsko okruženje prilagođeno biciklistima i pešacima, dobro razvijeni javni saobraćaj, veliki broj zelenih površina kao i najveći urbanistički razvojni projekat Aspern Seestadt. Istaknuti su i brojni vrhunski kulturni događaji ove godine poput 150 godina Svetske izložbe u Beču, kao i nova obogaćena ponuda u hotelskom i gastronomskom sektoru.

Austrijska prestolnica ove godine slavi svetsku izložbu „Expo“ kojom je 1873. godine velikim urbanim vizijama i inovacijama tadašnjeg vremena privukla svetsku pažnju i koja je bila pokretač razvoja Beča u svetsku metropolu. Grad i danas profitira od dostignuća tog vremena.

Iako danas više ne postoje izložbeni paviljoni i ostale izložbene lokacije, inovativna energija tog vremena nastavlja da živi u novim projektima. Beč je i danas vizionarski grad optimističkog duha, nezamisliv bez inovacija. Jedina razlika danas je u tome što je u fokusu čovek.

Časopis “Time” je četvrti renomirani međunarodni turistički medij, pored  “Conde Nast Traveler“, “Travel + Leisure“ i “Town and Country“ koji je Beč proglasio jednom od najboljih svetskih turističkih destinacija u 2023. godini. Osnovan je 1923. godine i dostiže preko 50 miliona pretplatnika širom svijeta.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava