Zeleni hoteli u Beču su nova atrakcija u austrijskoj prestonici

25.02.2023

Osim što već godinama nosi titulu najzelenijeg grada u Evropi, Beč se može pohvaliti i sa velikim brojem "zelenih hotela".

Hotel Gilbert _Vienna © Gilbert

Glavni grad Austrije kao deklarisani zeleni grad raspolaže modernim i održivim hotelima. Neki od njih upadaju odmah u oči zelenom fasadom dok su drugi zahvaljujući eko-tehnologiji unutar samih hotela postali pravi samosnabdevači.

 

Gilbert

Najšarmantniji hotel u srcu Beča, u sedmom okrugu, „Hotel Gilbert“, pleni svojom zelenom fasadom i zelenilom unutar hotela. Spoljno zelenilo služi da umanji buku, doprinese čistijem vazduhu i utiče na prirodno hlađenje zgrade. Pored svega toga nudi i skrovište za pčele i ptice. „Hotel Gilbert“ je dobio evropsku turističku nagradu za održivost „GrINN Awards 2022“ kao najbolji održivi smeštaj u Srednjoj Evropi.

Zeitgeist Vienna
Održivost je glavna karakteristika hotela „Zeitgeist Vienna“ na glavnoj železničkoj stanici. Sobe su koncipirane za različitu dužinu boravka. Dugovečni i visoko-kvalitetni materijali i štedljivi tuševi spadaju u standardnu opremu hotela. U restoranu se vodi računa kako kod veganskih tako i kod jela sa mesom da to budu sezonske namirnice iz okruženja.

The Wood
The Wood je jedinstven ekološki hotel gde je sve od drveta i zelenila. Hotel je izgrađen od 1.500 stabala smreke iz održivog šumskog uzgoja. Svako stablo je 100 odsto prerađeno. O dopuni se takođe mislilo pa su za svako posečeno zasađena dva mlada stabla. A zbog čega je upotreba drveta u izgradnji važna, jer drvo tokom čitavog životnog veka upija ugljen-dioksid.

Hotel The Wood © The Wood

Boutiquehotel Stadthalle
Pravi hotel za primer po pitanju održivosti je prvi gradski hotel sa nultom energijom u Evropi – Boutique Stadthalle. Pomoću toplotne pumpe koja koristi energiju geotermalnih voda, fotonaponskog i solarnog postrojenja hotel proizvodi onoliko energije koliko mu je potrebno. Unutrašnjost hotela je prava zelena oaza sa mirisom lavande i pčelama na krovu hotela. Manjoj potrošnji struje doprinose ekološki tuševi, led lampe i izbacivanje mini bara iz soba.

Boutiquehotel Stadthalle © Boutiquehotel Stadthalle/Tina Herz

Gallitzinberg
Na zapadom obodu Beča, usred zelenila smešten je eko-Hotel Gallitzinberg sa sveobuhvatnim pogledom na grad. Do hotela se iz centra grada stiže metroom ili autobusom za 25 minuta. Lokacija hotela idealna je za šetnje, trčanje, a bicikli stoje na raspolaganju u hotelu. Obilan doručak sa namirnicama iz regiona i iz organskog uzgoja, smanjenje otpada i domaćinski odnos prema resursima karakterišu hotel Gallitzinberg.

Magdas Hotel
U jesen 2022. godine Magdas Hotel je preseljen iz druge u treću bečku opštinu. Filozofija hotela socijalnog preduzetništva ostala je ista: zaposleni dolaze iz čitavog sveta. Težište hotela zasniva se na angažovanju pripravnika i zaposlenih migrantskog porekla. Osnovna obeležja hotela su pored socijalnog preduzetništva, održivost i recikliranje. Stari nameštaj u hotelu je restauriran ili je dobio novu namenu.

Henriette Stadthotel
Hotel Henriette Stadthotel smešten je u samom centru Beča, za goste sa ili bez dece koji rado idu pešice ili biciklom. Doručak u hotelu je od organskih proizvoda, sobe se čiste bez upotrebe hemijskih sredstava, grejanje i hlađenje hotela je bez emisije CO2.

 

The Harmonie Vienna
U devetoj opštini smešten je hotel The Harmonie Vienna gde se posebna pažnja posvećuje osobama koji pate od alergija. Sobe su specijalno uređene za alergičare, bez tepiha, sa biljkama uzgajanim u vodi, sapuni i šamponi su bez parfema i alergena. U čitavom hotelu nalaze se jedinstveni dizajnerski elementi peruanskog umetnika Luisa Casanove Sorolle.

Hotel Wilhelmshof © Der Wilhelmshof

Hotel Wilhelmshof
U bečkom hotelu Wilhelmshof sve je u znaku umetnosti i održivosti. Topla voda i hlađenje funkcionišu bez emisije CO2, bez upotrebe fosilnih goriva, uz pomoć toplotnih pumpi koje koriste geotermalnu energiju podzemnih voda. Tako se u hotelu, u poređenju sa standardnim sistemima za grejanje i hlađenje, uštedi 80 odsto energije. Taj koncept je 2021. godine od strane Austrijskog ministarstva za životnu sredinu nagrađen kao najbolja mera zaštite životne sredine i klime.

 

PROČITAJTE JOŠ I OVE VESTI: 

Deset izuma iz Beča koji su osvojili svet

Razgledanje Beča i digitalna avantura uz aplikaciju „ivi“

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava