Stanari: Izbor za najboljeg komšiju u opštinskim stanovima

19.11.2019

Stanari koji su poštovali kućni red u bečkim opštinskim stanovima i uradili nešto korisno i za ostale stanare, biće nagrađeni atraktivnim nagradama. Prijava za "dobrog komšiju" je u toku.

(c) www.wohnpartner-wien.at

Komunalni ili opštinski stanovi (Gemeindewohnungen) su veoma popularni među stanovnicima Beča, pogotovu onim sa plićim džepovima.

Stanovi u Beču koji pripadaju gradu Beču, takozvani opštinski stanovi, imaju svoj kućni red koji stanari moraju da poštuju.

Reč je o bitnim aspektima kućnog reda, koji se, nažalost, ponekad ne poštuju. S obzirom na to da u Beču u opštinskim stanovima živi više od pola miliona stanovnika,  zajednički suživot donosi i neslaganja i sukobe među komšijama.

Uglavnom, rešenje oko nesuglasica nije teško pronaći, a gradski besplatan servis  za stanare i komšije Wohnpartner, promoviše dobre komšijske odnose  i dobar suživot. Zaposleni u ovoj službi  su posebno obučeni za rešavanje sukoba koji uglavnom dolaze zbog buke, nečistoće ili generacijskog jaza i imaju za cilj stvaranje što bolje atmosfere među stanarima u opštinskiim stanovima.
U posebno teškim slučajevima se dešava suočavanje, posredovanje i razgovor u cilju zadovoljavajućeg rešanja za obe strane. Wohnpartner ima 60 službenika, koji govore 35 jezika.

Povodom nadolazeće desete godišnjice Wohnpartnera biće nagrađerni oni stanari koji su omiljeni i posvećeni svojim komšijama.

Svi stanari mogu predložiti dobre komšije, a najbolji će biti nagrađeni atraktivnim nagradama.

Važno je da kandidati čine dobra dela koja su od koristi stanarima zgrade, a to mogu biti  žene, mladi stanari, stariji stanari, heroji svakodnevnog života i grupe.
Atraktivne nagrade će biti u skladu sa željama pobednika i vaučeri za obrazovanje na narodnom univerzitetu VHS, kao i vaučeri za wellness.

NAČIN PRIJAVE DOBROG KOMŠIJE

Stanari mogu prijaviti dobrog komšiju za nagradu putem e- mail pošte na adresi nachbarschaftspreis@wohnpartner-wien.at

ili  putem pošte na Wohnpartner, sa naznakom “Wohnpartner-Preis”, Guglgasse 7-9, 1030 Beč

ili lično u lokalima Wohnpartner.

Kućni red: 10 važnih tačaka

Već prva od deset tačaka šalje jasnu poruku: „Drugi stanari zaslužuju poštovanje i pažnju u svim uslovima “. Ostali propisi se odnose , na primer,  na obavezno vođenje psa na povodcu, nepravilno odlaganje otpada, stalno prisutnu temu buke ili na moguće kazne za vandalizam. Osim toga jasno je navedeno da ovi propisi važe i za goste, a ne samo za stanare.

U opštinskim stanovima u Beču, postoje i redari koji kontrolišu poštovanje kućnog reda, koji prijavljuju stanare i kojima sledi kazna za različite, manje i veće prekršaje:  od opušaka bačenih po igralištima za decu, pa sve do ostavljenih kolica iz supermarketa, ali i nepropisno odlaganje habastog otpada. Tu su i kamere za video nadzor, koje snimaju za svaki slučaj.

DA LI STE ZNALI: Svake godine 29. maja, obeležava se Svetski dan komšija, koji se obeležava i u Beču.

Komunalna stambenogradnja ima dugu tradiciju u Beču, ona je jedinstvena i predstavlja najuspešniji stambeni projekat  u svetu. Sve je počelo pre tačno 100 godina, davne 1919. godine, kada je posle četiri godine Velikog rata vladala oskudica i nemaština, a potreba za stanovima ogromna. 

 

PROČITAJTE  NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Bečka stambena kartica i novi zakon za stanare

Bazen u socijalnim zgradama: Pojedine Bečlije imaju i bazen na krovu

Hauzmajstor u Beču: Povratak „starih dobrih hauzmajstora“

Beč ima i Servis za građanje za sva moguća pitanja i odgovore

 

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava