Beč je drugačiji: Ovce kao “prirodne kosilice” za zdraviju okolinu

07.07.2019

Trava na Dunavskom ostrvu u Beču uskoro je ošišana kao pod konac, i to bez neželjenih izduvnih gasova motornih kosilica. Ovce su glavni akteri ovog ekološkog projekta.

Priporne kosilice u Beču (c) pixabay

Beč nije samo prestonica kulture, već je i  jedan od retkih velegrada u kojem se još uvek gaje poljoprivredni proizvodi. Grad Beč  je vlasnik i nekoliko stada goveda, ovaca i koza, a oko  1.326 hektara gradske površine je poljoprivredno zemljište. Na ukupno 735 hektara proizvodi se povrće, pre svega krastavci, patlidžan i paprika,  dok 588 hektara čine vinogradi. Najmanji bečki vinograd je na trgu Schwarzenbergplatz, u samom centru grada, i  površine je 100 m². Godišnje se proizvede oko 2,5 miliona litara vina.

Grad Beč se već duži period zalaže i za aktivnu zaštitu pčela i ekološku poljoprivredu i ima oko  5.267, a o njima brinu 600 pčelara. U gradu je postavljeno više od 450 košnica, a neke od njih se nalaze i  u centru Beča, na krovu Rathaus-a.

Na obroncima Bečke šume pasu gradske ovce, a jedan od čuvara do nedavno je bio i jedan čobanin iz naših krajeva. Stočni fond Grada Beča biće uskoro obogaćen još jednim stadom ovaca. Od maja 2019. godine  oko 50 ovaca se brine da trava na Dunavskom ostrvu (Donauinsel) bude ošišana kao pod konac. I to bez neželjenih izduvnih gasova motornih kosilica.

Klimatske promene imaju negativan uticaj na biljni i životinjski svet na Dunavskom ostrvu, gde je prema rezultata studije od 2010. do 2018. godine zabeležen porast prosečne temperature od 1,5°C. Dunavsko ostvo ili Donauinsel je poznato bečko izletište i  nastalo je prilikom izgradnje Dunavskog kanala, a kao zona za rekreaciju se koristi od 1988. godine.

(c) MA45

 

“Prirodne kosilice” za zdraviju okolinu

Projekat “ovce kao kosilice trave”  ima za cilj da se održi bioraznolikost i smanji emisija CO2 za 10 do 20 posto, uz istovremeno smanjenje troškova održavanja ostrva u visini od 10 do 15%. Ovce će u ovom projektu odigrati veoma važnu ulogu.

Skladno projektu Bečkog odeljenja za upravljanje vodama Magistratsko odelenje 45 (MA 45) postizanjem navedenih ciljeva trebalo bi se ostvariti i uvođenje održivog koncepta košenja ostrvskih livada. Gradsko odeljenje je zbog toga, za održavanje travnatih površina na ostrvu angažovalo “prirodne kosilice”, tj. stado od oko 50 ovaca.

O ovcama, koje će za početak biti na ispaši samo na severnom delu ostrva, brinuće bečko udruženje WUK. Kako ne bi došlo do susreta stada i šetača, životinje će tokom “rada” na određenom delu travnjaka biti ograđene privremenim ogradama.

Grad Beč je čak uspostavio telefonsku liniju za ovce,  gde se može javiti ako dođe do problema na terenu. Ovce kao prirodne kosilice je pilot EU projekta “LIFE DICCA”, koji ima za cilj borbu protiv klimatskih promjena na Dunavskom ostrvu, kao i zaštitu ekosistema Dunavskog ostrva.

Ove „vunene kosilice“ nisu jedini primer “životinjskih kosilica” u Beču. Na bečkoj deponiji otpada Rautenweg još se od devedesetih godina stado autohtonih austrijskih koza brine da ne dođe do bujanja rastinja.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Beč: Rashlađivanje i daljinsko hlađenje na ekološko prihvatljiv način

Dunavski toranj u Beču uveo besplatnu autobusku liniju od metro stanice

Bečka izletišta: Javnim gradskim prevozom u prirodu

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava