Beč raste: Austrijski glavni grad najveće gradilište u Evropi

11.09.2014

Beč raste i doživljava masovnu ekspanziju i to se može videti u velikim građevinskim projektima u svim delovima grada.

Michael Ludwig, bečki ministar za stambena pitanja

 Na nedavnom popisu stanovništva je utvrđeno da Beč raste velikom brzinom i po prvi put je prešao granicu od 1,7 miliona stanovnika. Visok kvalitet života, praćen prihvatljivim troškovima, od Beča su napravili veoma poželjno mesto za život. Vlasti grada su prepoznale ovu tendenciju da Beč raste i vredno rade na prilagođavanju grada novim izazovima.

Bečlijama su pejzaži grada sa mnogim kranovima i gradilištima već odavno deo svakodnevnice. Pored stalnog renoviranja infrastrukture i izgradnje nove metro linije U5, u poslednjih nekoliko godina završeni su veliki projekti kao što su Westbahnhof ili pristanište na Donaukanalu.

Od velikih građevinskih projekata koji su u toku, treba izdvojiti ogroman kompleks nove glavne železničke stanice (Hauptbahnhof) koja je u potpunosti izmenila izgled dela grada između 3. i 10. bečkog okruga. U isto vreme, na periferiji niču čitavi novi gradovi.

Novi deo grada u Simmeringu

Na prostoru nekadašnjih Mautner-Markhof-Gründen u 11. bečkom okrugu se na šest povezanih lokacija gradi oko 900 stanova uz sve prateće sadržaje, kao što su obdaništa, bazeni, doktorske ordinacije. Gradnja je uglavnom finansirana od strane grada, a delimično slobodnim finansiranjem. Bečki ministar za stanbena pitanja Michael Ludwig i predsednica opštine Simmering Renate Angerer će u petak, 12. septembra, za medije organizovati obilazak gradilišta u kojem se već ubrzo očekuju prvi stanari.

 Seestadtu u Aspernu: Grad na jezeru

Sa leve strane Dunava, u 22. okrugu, gradi se posebno impresivan projekat. Reč je o Seestadtu u Aspernu. Nekada najkraća linija bečkog metroa – U2 – sada je intenzivnom gradnjom produžena sve do tog mesta na kojem niče čitav novi grad u čijoj će sredini biti jezero veličine 5 hektara.

Seestadt je jedno od najvećih gradilišta u Evropi na kojem će do 2016. godine biti izgrađeno oko 2.600 stanova za oko 6.100 ljudi. Dugoročno, planira se mesto za stanovanje oko 20.000 ljudi i još toliko radnih mesta. Naravno, i ovde se planira izgradnja svih pratećih sadržaja koji će stanarima omogućiti raznovrstan i udoban život. U projekat će, što od strane grada, što privatnim investicijama, biti uloženo oko 4 milijarde evra.

“Inicijativa gradnje stanova”

Mnogi od ovih građevinskih projekata su rezultat “Inicijative gradnje stanova” (“Wohnbaunitiative”). Radi se o modelu finansiranja gradnje povoljnih stanova koja, osim sredstava grada Beča, podrazumeva slobodno finansiranje pod određenim uslovima. “Koliko je ova inicijativa grada Beča uspešna, pokazuje planiranje potpuno novih projekata kroz koje će Bečlijkama i Bečlijama na raspolaganje biti stavljeno dodatnih 1.400 povoljnih stanova”, izjavio je Michael Ludwig, bečki ministar za stambena pitanja.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava