Beč: Uspešna inicijativa „Svi grgljaju“ – podeljeno 830.000 testova

03.04.2021

Pilot projekat „Svi grgljaju“ započeo je krajem januara, a Bečke gradske službe obezbedile su 1,8 miliona besplatnih testova.

© PID/Schaub-Walzer

Stanovnici glavnog grada Austrije skoro nedelju dana imaju mogućnost besplatnog PCR-testiranja na korona virus. Za to vreme građanima je podeljeno ukupno 830.000 kompleta testova.
Do pre nedelju dana učešće na projektu „Svi grgljaju“ bilo je moguće samo odabranim preduzećima i organizacijama da bi se od 26. marta akcija proširila na sve građane.

Gradske službe obezbedile su 1,8 miliona besplatnih testova koji se redovno isporučuju drogerijama „Bipa“ gde Bečlijama stoje na raspolaganj, a testiranje se obavlja samostalno, kod kuće, bez prisustva stručnog lica.

„Testova ima dovoljno i zbog povećanog broja novo-inficiranih važno je što pre ustanoviti infekciju“, kaže se u saopštenju Grada Beöa.

Pilot projekat „Svi grgljaju“ započeo je krajem januara. Kompleti testova proizvođača „Lead Horizon“ mogu se podići u jednoj od 152 filijale „Bipa“.

Nakon obavljenog testa uzorci se mogu dostaviti na 620 lokacija u čitavom gradu gde se nalaze „Rewe-shops“.

Rezultati su gotovi u roku od 24 sata i šalju se elektronskim putem. Grad je obezbedio mesečno po pet tzv. „testova za dnevni boravak“ za sve osigurane osobe starije od 15 godina.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava