Korona test grgljanjem u bečkim školama

29.09.2020

Korona test grkljanjem namenjen je pružanju sigurnosti deci i mladima, njihovim roditeljima i nastavnicima u bečkim školama.

Foto ( c) pixabay.com

Nakon što su bečke vlasti u avgustu za putnike povratnike iz Hrvatske prvi put izdali dozvolu da se upotrebi korona test grgljanjem, Austrijsko ministarstvo za obrazovanje, nauku i istraživanje je u saradnji sa Gradom Bečom sada ove testove uvelo i za testiranje učenika u bečkim školama.

Uz ovu vrstu testa moguće je testiranje velikog broja osoba u kratkom vremenu, a u poređenju sa testovima iz nosne šupljine ne stvara neprijatan osećaj. Za testiranje se koristi voda za grgljanje.

Austrijsko ministarstvo je u slučaju škola ubrzalo dosadašnje procedure testiranja i njih će u bečkim školama po potrebi sprovoditi mobilni medicinski timovi. Ministarstvo će Gradu Beču, koji će biti zadužen za logistiku i upravljanje podacima, dati na korišćenje i dodatni broj laboratorija na fakultetima i drugim naučnim ustanovama.

Zdravstveni institut Grada Beča će u slučaju sumnje na infekciju korona virusom, učenika u školi obavestiti Ministarstvo koje će poslati mobilne timove – vozača, školskog doktora i jednog studenta medicine. I najbliži kontakti učenika ili učenice biće takođe testirani. Za učenike mlađe od 14 godina mora biti osiguran pristanak roditelja, koji su roditelji već dobili od svojih škola.

Škole će pružiti podršku na način da će staviti na raspolaganje dovoljno velikih i prozračnih prostorija ili prostora za učenje na otvorenom. Direktor škole će obavestiti negativno testirane đake i roditelje, a Zdravstveni institut pozitivno testirane. Na taj način je za potencijalno zaražene i testirane učenike  obezbeđen brz povratak u školske klupe.

 

 

Bus sa brzim korona testom za škole u ​​Beču

Pokretni tim lekara i medicinskog osoblja mini busom vozi do škola u Beču kako bi pomoću brzog testa testiralo bečke učenike.

Clusterbusterbus mit Team Foto (c) David Bohmann / PID

Novi postupak ispitivanja – takozvani LAMP test – daje rezultat u roku od 30 minuta. Takođe je jeftin za proizvodnju, dostupan je u dovoljnim količinama na tržištu i ne zahteva složenu laboratorijsku opremu za analizu. Nova mera u borbi protiv širenja virusa korone namenjena je pružanju sigurnosti deci i mladima, njihovim roditeljima i nastavnicima u bečkim školama.

Cluster Busters ( prev. Skupljači klastera)  je ime mobilnih timova koji čine lekari i medicinske sestre  koji će obilaziti škole u Beču i testirati škole i tamo tražiti izvore zaraze izazvane korona virusom.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava