Bilja Krstić i „Bistrik“ posle osam meseci pauze ponovo na okupu

13.08.2020

Bilja Krstić i Bistrik uskoro izdaju novi album koji je u pripremi, a ove godine je i značajan jubijel - 20 godina uspešnog rada.

Foto(c) Facebook Bilja Krstić

Nakon pauze koja je trajala osam meseci, Bilja Krstić i „Bistrik orkestar“ ponovo su na okupu, leto provode radno. Nedavno je grupa snimila deset spotova.

Pesme sa prethodnih albuma „Bistrika“, u kojima je publika do sada mogla da uživa isključivo na koncertima“, uskoro će biti ekranizovane. Čak deset pesama dobiće svoje video spotove koji su snimani  u ambijentu drevne Smederevske tvrđave koju je u prvoj polovini 15. veka podigao despot Đurađ Branković

„Nedavno smo završili snimanje spotova u Smedervskoj tvrđavi, a u toku su pripreme za gostovanje na novoj manifestaciji ‘Sirogojno World Music Festivalu’, koja će biti održana od 14. do 16. avgusta u Starom selu Sirogojno, na letnoj pozornici“, otkriva Bilja Krstić.

Ekranizacija deset pesama dogodila se u pravo vreme  jer će Bilja Krstić i Bistrik pored novog albuma koji je u pripremi, proslaviti i 20 godina postojanja i uspešnog rada.
Osim na Smederevskoj tvrđavi snimalo se i na Dunavu, na brodu uz zidine tvrđave. Okupljena je proverena ekipa, reditelja, snimatelja sa kojom je ‘Bistrik’ već imao uspešnu saradnju: Nenad Nexy Jakovljević, Aleksandar Šekularac , Nevena Ristivojević i drugi.

Smederevska tvrđava je jedna od najvećih srednjovekovnih ravničarskih tvrđava u Evropi i poslednje veliko delo srpske arhitekture iz ovog perioda. I danas je prepoznatljiva po svojoj drevnoj otmenosti a sa atraktivnih 25 visokih kula, idealna je za snimanje spotova.

“Mnogo se radujem što će te pesme dobiti svoje prve video spotove, što će biti sačuvane i dostupne publici i na ovaj način. Uverena sam i da ovi naši muzički video spotovi itekako mogu imati i ulogu u promotivnom predstavljanju Srbije u svetu, pošto na najlepši način promovišu i predstavljaju naše najznačajanije kulturno nasleđe, a istovremeno i tradicionalnu muzičku matricu Srbije“, izjavila je Bilja Krstić za RTS.

Posle samo par dana odmora, „Bistrik“ se uputio na Zlatibor, tačnije na manifestaciju “Sirogojno online World Music Festival”. Tamo će ovog vikenda održati koncert i radionicu, ovog puta bez publike zbog korona virusa.

Biljana Krstić je  profesorka muzike i pevačica, a na sceni je prisutna već dug niz godina. Bila je deo grupe “Suncokret” kao i “Rani mraz”, a kasnije započinje solo karijeru i izdaje nekoliko pop albuma.

Uporedo s razvijanjem pop karijere, Biljana je sledila svoje najdublje afinitete i godinama skupljala autentične video i notne zapise izvorne muzike. Uglavnom je reč o retko izvođenoj i većinom neobjavljenoj muzici iz južne Srbije, Timočke krajine, Kosova, Makedonije, Bugarske, Mađarske i Rumunije.

Rezultat tog rada su albumi “Zapisi” i “Bistrik”, koji su nastali spajanjem suvremenog aranžerskog postupka i tradicionalne muzike. Biljana je 2001. godine zajedno s kolegama s Fakulteta muzičke umetnosti osnovala orkestar “Bistrik”, koji je postigao velike uspehe u Srbiji i u svetu.

 

Biljana Krstić je doživela svetsku slavu kao vokalni solist orkestra “Bistrik”. Orkestar je jedan od najboljih srpskih izvođača etno muzike i jedan od najpoznatijih etno-sastava u Europi. Biljanina iskrenost na pozornici i prekrasan glas su uvek nagrađivani velikim aplauzom na više od 170 održanih koncerata širom Srbije, ali i sveta.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava