Preminuo slavni kantautor i pevač Oliver Dragojević

30.07.2018

Juče je u ranim jutanjim satima u splitskoj bolnici preminuo Oliver Dragojević, a iza sebe je ostavio veliki muzički trag i pesme po kojima će ga poštovaoci njegove muzike ZAUVEK PAMTITI.

Oliver Dragojević, velikan jugoslovenske i hrvatske muzičke scene, umro je u 71. godini, tačno godinu dana nakon što mu je dijagnostifikovan karcinom pluća.

Oliver Dragojević se u muziku zaljubio još kao dete, kad mu je otac Marko poklonio usnu harmoniku. a tokom više od četiri decenije duge karijere stvorio je brojne hitove kojima je osvojio publiku.

Prvi nastup imao je na Splitskom festivalu sa 14 godina s pesmom “Baloni”, a dve godine kasnije počeo je profesionalno da se bavi muzikom kao pevač i klavijaturista splitske grupe Batali.

Tokom svoje dugogodišnje karijere ostvario je niz uspeha, osvojio je tridesetak Porina u različitim kategorijama i jedan je od retkih hrvatskih muzičara koji se mogu pohvaliti nastupima u njujorškom Carnegie Hallu, londonskom Royal Albert Hallu, pariškoj Olympiji i Opera Houseu u Sidneju.

Obožavaoci su ga uživo na pozornici poslednji put gledali 16. oktobra u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu na koncertu “Vjeruj u ljubav”.

Iza njega su ostali supruga Vesna, sinovi Dino, Damir i Davor.

Oliver Dragojević se rodio u Splitu 7. decembra 1947. godine, a detinjstvo je proveo u Vela Luci na Korčuli.

Pesme po kojima ćemo pamtiti Olivera Dragojevića: “Cesarica”, “Kad mi dođeš ti”, “Oprosti mi, pape”, duet “Nadalina” sa Borisom Dvornikom, “Magdalena”, “Nedostaješ mi ti”  “Brod u boci”, “A u ljubav vere nemam” i druge.

Od Olivera Dragojevića, čija je karijera obuhvatila pet decenija, sa velikom tugom opraštaju se zvaničnici, muzičari i kolege.

Posljednji ispraćaj hrvatskog muzičara i kantautora Olivera Dragojevića biće u utorak, 31. jula, sa splitske Rive, a sahrana u sredu, 1. avgusta, u njegovoj rodnoj Veloj Luci na Korčuli.

Sahrana će biti obavljena u užem krugu porodice i prijatelja, a istog dana u Hrvatskom narodnom kazalištu biće održana komemoracija.

 

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava