Bogdan Roščić: Novi direktor Bečke opere

27.04.2020

Bogdan Roščić, rođeni Beograđanin, novi je direktor Bečke opere, jedne od najstarijih i najuglednijih operskih kuća u svetu.

Foto: Facebook Wiener Staatsoper/Michael Pöhn

Bogdan Roščić, novi generalni direktor Bečke državne opere, zvanično stupa na novu dužnost u julu. On će biti 33. direktor Državne opere u Beču, na čijem čelu su bila velika imena svetske muzičke scene, uključujući Gustava Malera, Riharda Štrausa, Herberta fon Karajana i drugih.

Roščić i njegova značajna funkcija, zvanično su predstavljeni na trećem kanalu javnog servisa ORF. Tom prilikom je javnosti predstavio i progam za narednu opersku sezonu, koja bi trebalo da počne 7. septembra.  U međuvremenu, zbog epidemije Korona virusa, Bečka opera je zatvorena do daljnjeg, i Roščić će imati veoma komlikovan početak obavljanja svoje funkcije. S obzirom na to da se već nekoliko godina pripremao za funkciju direktora, ne sumnjamo da će svojim planovima opravdati ukazano poverenje.

Inače,  za novu umetničku sezonu i blisku budućnost Roščić planira izvesne novine. Između ostalog, svake godine će fokus biti na po jednoj produkciji Mocarta, Vagnera i autora s početka 20. veka. Interesantno je da novi direktor želi da operu približi i novoj publici, posebno mladima, kao i onima koji do sada možda uopšte nisu dolazili u operu.

Tokom sezone u Beču će nastupati najveće operske zvezde, kao što su Ana Netrebko, Elina Garanča, Jonas Kaufman i drugi. Kako je Roščić najavio, mnogi će moći da uživaju u operi po povoljnijim uslovima nego do sad.

Ključni prioritet će mu, kako je dodao, biti, negovanje dela Mocarta, a biće osnovan i novi Mocart ansambl. Takođe, Roščić je najavio i osnivanje studija pod nazivom Opera za mlade pevače.

 

VIDEO: Bograd Roščić govori o planovima

Od muzičkog kritičara do direktora Državne opere

Bogdan Roščić je rođen 1964. godine u Beogradu. Sredinom 70-tih  godina je sa roditeljima došao u Austriju, u Linc, gde je završio gimnaziju. Na bečkom univerzitetu je studirao filozofiju i muzikologiju. Radio je kao kritičar u austrijskim dnevnim novinama Presse,  a u listu Kurier je vodio sektor medija.

Godine 1993. godine, postavljen je za muzičkog direktora ORF-ove radio stanice Ö3. Od 2001. do 2003. godine bio je izvršni direktor Universal Music, a onda prelazi  u svet klasične muzike u Deutsche Grammophone. Od 2006. godine preuzeo je firmu Decca Music Group u Londonu, a tri godine kasnije Sony Music Classical u Njujorku.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Bečki bal u Državnoj operi: Vrhunac balske sezone u Beču

Pravoslavni Beč: Digitalni geoportal o istoriji Srba u Beču (1741-1918)

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava