Bečki novogodišnji koncert uživo i prenos u 95 zemalja sveta

30.12.2019

Novogodišnji koncert Bečkih filharmoničara u Zlatnoj sali Bečkog “Musikverein”-a već mnogo godina privlači pažnju gledalaca iz celog sveta. Koncert se prenosi u preko 90 zemalja i ima prosečno 50 miliona gledalaca na svim meridijanima. Do ulaznica je vrlo teško doći, ali nije nemoguće,

(c) pixaby

Novogodišnji koncerti u Beču su stekli popularnost  i daleko van granica Austrije, pa se svake godine prenose u 90 zemalja sveta i imaju 50 miliona gledalaca.

Svake godine Bečkim filharmoničarima diriguje drugi šef orkestra. Neki od njih su: Maris Jansons (2016), Gustavo Dudamel (2017), Rikardo Muti (2018), Kristijan Tilman (2019), Andris Nelsons (2020).

Ove godine orkestrom bečkih filharmoničara diriguje Andris Nelson, muzički direktor Bostonskog simfonijskog orkestra i kapelmajstor  Gewandhausorkestra Leipzig. Dirigent Andris Nelson 2020. godine prvi put će dirigovati na Novogodišnjem koncertu u Beču.

Zanimljivosti oko Novogodišnjeg koncerta

Novogodišnji koncert Bečkih filharmoničara protiče po tradicionalnom ritualu. Na programu su kompozicije dinastije Štraus i njihovih savremenika, vrhunske interpretacije valcera, polki i marševa. Posle dva glavna dela slede numere koje se sviraju na bis. Drugi bis je valcer “Na lepom plavom Dunavu” Johana Štrausa sina, koji publika prekida aplauzom već tokom uvodnih taktova. U tom trenutku orkestar i posetioci zajednički svim gledaocima širom sveta čestitaju Novu godinu rečima Prosit Neujahr ( Srećna Nova godina)!

Završni treći bis je već tradicionalna kompozicija Radecki Marš, Johana Štrausa oca, prilikom čijeg izvođenja posetioci koncerta tapšu u ritmu muzike.

Fb Wiener Philharmoniker (c) Benedikt Dinkhauser

Cvetne aranžmane je od 1980. do 2013. godine po tradiciji slao italijanski grad Sanremo. Od 2015. godine  cvetne aranžmane na Bečkom novogodišnjem koncertu izrađuju  Bečke gradske bašte, koje prelepu “Zlatnu dvoranu” bečkog Muzikferajna svake godine ukrašavaju sa 30.000 cvetova. 

Novogodišnji koncert se godinama prenosio putem radija, a od 1959. godine i putem televizijsksog prenosa. Od 1989. godine uvedena je igra tako da se tokom prenosa prikazuju i baletske numere koje plešu članovi Baleta bečke državne opere, Narodne opere, Bavarske opere i internacionalni gosti.  Od 1992. godine se u pauzi emituje  25-minutni film koji se svake godine posebno snima. Austrijska državna televizija je prvi put koncert prenosila u DTV i kao Live Stream na Iternetu, 2010. godine.

Danas se koncert prenosi u preko 90 zemalja u celom svetu.

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

Kako do ulaznica za Novogodišnji koncert

Iako ga znaju napamet, mnogi ljubitelji klasične muzike i Beča imaju veliku želju da jednom u životu posete ovaj slavni koncert i uživo. Karte za Bečki novogodišnji koncert na crnom tržištu (posebno u Aziji) navodno dostižu cene od nekoliko hiljada evra po osobi. Ukoliko ste “obični smrtnik”  ulaznice za pravi Novogodišnji koncert u Beču  možete da dobijete samo ako imate mnogo sreće. Za ostala dva koncerta možete da izrazite i želju za većim brojem karata, ali o svemu odlučuje žreb. Nije važan trenutak prijavljivanja, važno je imati veliku sreću (i novac). Od 1. do 29. februara 2020. godine traje prijavljivanje za izvlačenje karata za Novogodišnji koncert u Beču 2020/21.

Ako budete izvučeni, u martu 2020. godine dobićete mejl  sa obaveštenjem da ste dobili ulaznice za jedan od tri koncerta: pretpremijeru  30.12.2020 (u 11:00 sati), Silvesterkonzert/Večernji koncert, 31.12.2020. (u 19:30) ili Neujahrskonzert/Novogodišnji koncert, 1.1.2021. (u 11:15 časova).

Regularne cene su od 30 do 495 evra za probu, od 25 do 800 evra za večernji koncert na Novu godinu, i od 35 do 1090 evra za koncert 1. januara 20121. Želimo svim kandidatima mnogo sreće!

 

Kratka istorija Novogodišnjeg koncerta

Ovaj međunarodno slavni koncert  prvi put  je održan ne, kako svi misle,  1. januara, već 31. decembra 1939. godine pod nazivom “Vanredni koncert” u čast Adolfa Hitlera i činio je sastavni deo propagandne mašinerije Jozefa Gebelsa.

Naredni koncert je priređen 1. januara 1941. godine. U vreme rata i diktature mnogi su ovaj koncert doživeli kao „pravo bečko slavlje“. Danas je želja fBečke filharmonije da ponudi publici pravi muzički užitak, ali i da svojom izvedbom pošalje poruku nade, prijateljstva i mira širom sveta.

Dela porodice Štraus (Johann otac & sin, Josef i Eduard) su bila izuzetno omiljena, tako da od tada sve do danas sačinavaju glavni deo programa. Pored njihovih dela izvode se i kompozicije Jozefa Lanera (Joseph Lanner) ili Jozefa Helmesbergera (Josef Hellmesberger) juniora. Filharmoničari svake godine uz to dodaju i dela jednog novog kompozitora.

Od 1941. godine Novogodišnji koncert se održava 1. januara u Velikoj sali Bečkog udruženja za muziku (Musikverein) pred 2.000 gledalaca. Od 1952. godine koncert se izvodi i kao “Silvesterkonzert” 31. decembra uveče.

„Zlatna dvorana“ nije samo jedna od najlepših već je i akustički jedna od najboljih dvorana na svetu. Izgrađena po uzoru na antičke dvorane, a stubovi, karijatide i timpanon asociraju kao da je ovde sagrađen pravi muzički hram.

Svi zainteresovani mogu pratiti Novogodišnji koncert uživo i besplatno u Beču i to na otvorenom, na trgu ispred Gradske kuće Rathaus, ispred zgrade Državne opere i na Prateru – Riesenradplatz-u. Početak koncerta je svake godine 1. januara u 11:15 časova, a televizijski prenos možete gledati na ORF2.

Više informacija: Novogodišnji koncert Bečke filharmonije 2020.

 

PROČITAJTE  NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Besplatan koncert Bečkih filharmoničara u parku dvorca Šenbrun

Atmosfera sa koncerta Zdravka Čolića u Beču (mart, 2019.)

Hoteli u Beču sa muzičkim atrakcijama

Koncertna arena: Beč uskoro dobija novu mega koncertnu dvoranu u 3. becirku

Braća Piler svirali predsedniku Austrije na rođendanskoj proslavi

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava