Bečki bal u Državnoj operi: Vrhunac balske sezone u Beču

19.02.2020

Bal nad balovima u Beču je onaj koji se održava u Državnoj operi. Ove godine „Opernbal“ će se održati u četvrtak 20. februara 2020. godine i povodom toga doći će do izmene saobraćanjog režima u prvom bečkom okrugu.

(c) Facebook Wiener Opernball

Beč kao muzička i kulturna prestonica Evrope, već više od 150 godina neguje tradiciju održavanja balova. Austrija se smatra zemljom balova jer se nigde na svetu ne organizuje toliko plesnih priredbi na jednom mestu. Gotovo svaka profesionalna branša i zajednica priređuje sopstveni bal. U kalendaru balova upisani su “Bal doktora”, “Bal policajaca”, “Bal privrednika”, “Bal poslastičara”, pa čak i “Bal beskućnika” i “Bal azilanata”. Bez obzira na međusobne razlike, jedna im je stvar zajednička: svečana balska toaleta, muzika i ples.

Vrhunac balske sezone je sigurno bal u Državnoj operi (Wiener Staatsoper), koji važi sa prvorazredni događaj ne samo u Beču i Austriji, već i u celom svetu. Ove godine održava se po 64. put i to 20. februara i najavljeni su mnogi važni gosti iz Austrije i inostranstva.

Direktan prenos sa bala možete pratiti od 20:15 na programu ORF2 .

Istorijat bala

Koreni Operskog bala sežu u vreme održavanja Bečkog kongresa (1814./15.) kada su se umetnici tadašnje Dvorske opere pridružili svečanostima povodom održavanja tog političkog skupa. Bal je prvi put održan u Državnoj operi 1877. godine. Posle raspada podunavske monarhije tradicija se nastavlja, da bi 1935. godine manifestacija dobila svoj sadašnji naziv – Operski bal.

Spektakularni karakter događaja, kao i bogat program i zvanice, čine ovaj događaj jednim od najznačajnijih kulturnih događaja u Austriji.

Opčinjenost bečkim balom i valcerima se proširila u mnoge delove sveta, pa se Bečki bal održava u oko trideset metropola širom sveta.

Izmena u saobraćaju povodom “Opernball-a”

U četvrtak 20. februara 2020. godine u večernjim satima, povodom održavanja “Opernbala”, tačnije od 19:00 časova, biće izmenjene trase tramvajskih i autobuskih linija, a Ringstraße će u delu između Akademiestraße i Operngasse, najverovatnije, biti potpuno zatvoren za saobraćaj.  Linije 1, 2 i D  preusmerene su od 19 sati, a linije 71 i 59A će biti kraće. 

Detaljnije informacije možete pročitati na Wiener Linien koje proporučuju da se izbegne vožnja tramvajima, koliko je moguće, i to u području oko Opernring-a. Kao zamenu se preporučuje korišćenje metroa.

Detaljnije o promenama ruta tramvajskih linija
Linija 1 se preusmerava na rutu Schwarzenbergplatz  i Julius-Raab-Platz.
Linija 2 se preusmerava sa stajališta Dr. Karl Renner Ring – Universitätsring preko Schottenringa i Schwedenplatz-a.
Linija D vozi u oba smera preko Franz-Josefs-Kai-a.
Linija 71 vozi samo između Schwarzenbergplatza i Kaiserebersdorf-a
Linija 59A vozi samo između Bärenmühldurchgang i Bahnhof-a Meidling.

 

Ring se zatvara u 19:30 časova

Crveni tepih za počasne goste, političare i visoke goste je postavljen ispred glavnog ulaza u Operu na Ringu. Zato je prolaz u ovom delu, između Schwarzenbergplatz-a  i  Operngasse , zatvoren  od 19:30 do 23:00 časova. U isto vreme Kärntner Straße će biti zatvorena na deliu između  Karlsplatz-a i  Opernring-a.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

 

Bečka opera i Narodno pozorište u Beogradu proslavljaju 150 godina postojanja

“Qando”: Aplikacija koju zaista trebate u Beču

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava