U Austriji uskoro zabrana isticanja fašističkih i ekstremističkih simbola

20.12.2018

U Austriji se planira zabrana isticanje simbola brojnih grupacija i organizacija koje imaju teroristička, ekstremistička i fašistička obaležja .

Austrijska vlada planira da zabrani isticanje ekstremističkih simbola  u mnogo većem broju nego što je to do sada bio slučaj. Postojeći zakon se odnosi samo na mali broj zabranjenih organizacija kao što su Islamska država i Al Kaida, odnosno organizacije koje su u tesnoj vezi sa njima. Ali, neke organizacije koje su aktivne i u Austriji nisu bile obuhvaćene tim zakonom, dok su na njihovim demonstracijama korišćeni takvi simboli.

Izmenom zakona bi sada trebalo da budu obuhvaćene sve takve organizacije „koje pripadaju političkom islamu i drugim ideologijama sklonim nasilju kao i onima koje su u suprotnosti sa demokratskim vrednostima.

Sivi vukovi, PKK, Hamas

Izmenom zakona zabraniće se isticanje simbola sledećih grupacija: sunitsko-islamističkog Muslimanskog bratstva, ekstremno desničarskih turskih nacionalističkih Sivih vukova, separatističko-marksističke Radničke partije Kurdistana, palestinskog islamističkog Hamasa, koji deluje pre svega u pojasu Gaze, i vojnog krila Hizbolaha, koji je aktivan u Libanu. Zabrana bi trebalo da obuhvati i sve druge grupacije koje su u pravnim aktima Evropske unije navedene kao terorističke. Ovi simboli se neće smeti pokazivati, nositi ili širiti.

 

Zabranjuje se i isticanje ustaških simbola u Austriji

Izmene zakona donose i izričitu zabranu isticanja fašističkih ustaških simbola „Nezavisne države Hrvatske“,  uspostavljene u 2. Svetskom ratu pod pokroviteljstvom nacističke Nemačke.

Zabranom ustaških simbola Austrija želi pre svega da deluje protiv veličanja fašizma koji se redovno odvija na komemoraciji u Blajburgu, u Koruškoj, gde se svake godine okupljaju desničarski ekstremisti koji su do sada, bez kazni, koristili simbole „krvave prošlosti Nezavisne države Hrvatske“.

Kada se radi o fašističkim i nacističkim simbolima, aktuelni austrijski zakon je do sada važio samo  za austrijsku nacionalsocijalističku prošlost. Ovom izmenom su sada obuhvaćeni i ustaški simboli.

Zakon treba da stupi na snagu 1. marta naredne godine, a kazna za nepoštovanje iznosiće do  4.000 evra, odnosno mesec dana zatvora, a u ponovljenom slučaju i do 10.000 evra, odnosno 6 meseci  zatvora.

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava