AUSTRIJA: Korona semafor počeo sa radom – 3 grada i 1 okrug na “žutom”

04.09.2020

Korona semafor u Austriji ima četiri boje – CRVENU – NARANDŽASTU- ŽUTU – ZELENU i one pokazuju trenutno stanje sa korona virusom, a ujedno daju i smernice za preduzimanje zaštitnih mera.

(c) Printscreen www.corona-ampel.gv.at/

Posle generalne probe koja je obavljena 27. avgusta,  danas je u Austriji pušten u rad “korona semafora”, saopšteno je na vladinoj konferenciji za novinare.

Korona semafor funcioniše na sledeći način:  četiri boje – CRVENA – NARANDŽASTA- ŽUTA – ZELENA pokazuju na kojem području Austrije vlada opasnost od korona virusa, a ujedno daju i smernice za preduzimanje mera protiv korona virusa.

Od danas pa ubuduće vršiće se nedeljno ažuriranje  širenja zaraze u zemlji, a u slučaju neposredne opasnosti i češće.

Sistem “korona semafora” je  zasnovan na bojama koje će moći da prati kompletno stanovništvo:

– Zelena boja  predstavlja nizak rizik

– Žuta boja srednji rizik

–Narandžasta visok rizik

– Crvena veoma visok rizik.

 

Sistem uzima u obzir brojne faktore kao što su broj zaraženih osoba, razvoj broja slučajeva u jednoj nedelji, urađene testove, kapacitete u bolnicama i mnoge druge parametre. Na osnovu rezultata “korona semafor” određuje u kojoj grupi (boji) se nalazi određena pokrajina, grad ili opština. Sve informacije i rezultati jasno su prikazani i jednostavni su za razumevanje.

 

Beč je žut na Korona semaforu

U petak 4. septembra 2020. godine semafor je zvanično počeo da radi i na njemu se jasno vidi da nisu sve regije u Austriji zelene boje.  Na grafikonu se tačno vidi da su  pojedini gradovi na „žutom“, što znači da je u pitanju srednji rizik.

Gradovi Beč, Linc, Grac i okrug Kufštajn su u žutoj boji, a sve ostale oblasti u Austriji su zelene boje.
Ministar zdravlja Rudolf Anschober  najavio je pooštravanje zahteva za nošenje zaštitne maske  za “žute” regione ne samo u trgovini, restoranima i na priredbama, već i u školama. U slučaju „narandžaste“ i „crvene“ mere su izraženije.

 

 

„Žuta“ znači povećane mere opreza za škole, restorane i manifestacije

Za škole žuta boja znači „normalan rad uz povećane mere predostrožnosti“. To uključuje obavezno nošenje maski na ulazu u školu, i važi i za roditelje i službenike, kao i za sve koji se kreću  izvan učionice. Sportske aktivnosti se odvijaju uglavnom na otvorenom, a pevanje  na otvorenom ili unutra sa maskom. Tamo gde je organizaciono moguće, aktivnosti treba što više preseliti napolje.

Od 1. oktobra čim se semafor prebaci sa zelene na žutu, za događaje se primenjuje gornja granica posetilaca  do 2.500 i  obaveza nošenja maske za događaje sa dodeljenim sedištima u zatvorenim prostorijama (opera, pozorište, sportski objekti, kongresni centri) i za osoblje koje ima kontakt sa posetiocima.

Događaji u zatvorenom prostoru bez sedišta su ograničeni na 100 ljudi, i  zaštita usta i nosa je obavezna. Za događaje sa dodeljenim sedištima na otvorenom postoji gornja granica od 5.000 posetilaca i potrebna je maska, osim dok se sedi na fiksnom sedištu.  Bez rezervisanog mesta,  najveći broj posetilaca je  100.

Žuta takođe znači , a isti je slučaj i sa zelenom bojom, preporuka za minimalnu distancu, a to je jedan metar od ljudi koji nisu iz istog domaćinstva. Zaštitna maska se  mora  nositi u javnom prevozu, u prodavnicama hrane, u prodavnicama na benzinskim pumpama, bankama, u poštama i prilikom ulaska u zdravstvene i socijalne ustanove, u apoteke, staračke domove, bolnice i odmarališta, medicinske ordinacije , kao i prilikom kontakta sa rizičnim grupama. Postoje izuzeci kod slučajeva sa zdravstvenim razlogom i za decu ispod šest godina.

 

Sportske aktivnosti se ograničavaju na “narandžastoj”

Za bavljenje sportskim aktivnostima, žuta boja upozorenja na Korona semaforu, u početku, ne znači veću izmenu ograničenja u poređenju sa zelenom fazom. Međutim, od narandžaste boje („visok rizik“), sportske i rekreativne aktivnosti koje uključuju fizički kontakt više ne bi trebalo da se praktikuju. Ovo se ne odnosi na vrhunski  sport koji podleže dodatnim ograničenjima, poput broja posetilaca (maksimalno 250 u zatvorenom, 500 na otvorenom).

Ako je semafor crven („veoma visok rizik“), fitnes centri i slični objekti za sport i razonodu se zatvaraju. Sportom na otvorenom treba se baviti samo samostalno (sami)  ili sa ljudima koji žive u domaćinstvu.

U Austriji je u poslednja 24 časa registrovano 357 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Najveći broj slučajeva ima Beč, ukupno 196 novozaraženih pacijenata. Slede Tirol (42), Gornja Austrija i Štajerska ( 33), Donja Austrija (31), Burgenland (11), Voralberg (8), Salzburg (2) i Koruška (1).

Aktuelne informacije o semaforu i značenju pojedinih faza dostupne su na internet stranici Korona semafor

 

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava