Inkassobüro: Stigla vam je opomena za otplatu dugova? Evo kako da postupite!

17.09.2019

U slučaju da niste izmirili neko plaćanje ili dug može Vam se desiti da predmet stigne do "isterivača dugova" (Inkassobüros). Tada treba znati kako se pravilno postupa, da ne biste imali dodatnih komplikacija.

(c) pixabay

Svakome se može desiti da zakasni sa plaćanjem nekog računa ili da trenutno nema novca za to. Razlozi su brojni, ali u svakom slučaju ne treba dopustiti da predmet stigne do naplate dugova preko Inkasso-biroa. Ukoliko se tako nešto ipak dogodi trebali biste znati kako se pravilno postupa, kako ne bi nastali još veći troškovi.

U Austriji postoje različiti biroi koji se po nalogu firme kojoj neko duguje bave zakonom predviđenom “naplatom dugova”. Najpoznatiji biro za ovu vrtu naplate je KSV 1870.
Inkasiranje dugova i rad s dužnicima je samo jedna od delatnosti ovog udruženja za zaštitu davalaca kredita koje vodi i evidenciju o svim kreditima privatnih osoba i firmi u Austriji.

Ako ste dobili opomenu da platite zaostali dug, prvo treba da proverite svoju dokumentaciju i račune. Pomaže i kontrola izvoda iz banke da biste videli da li je je novac otišao sa vašeg računa, jer može da se desi da se vreme slanja prinudne naplate poklopilo s vašom uplatom. U  ovom slučaju odmah obavestite Inkassobüro i pošaljite dokaz o izvršenoj uplati, a oni  će stupiti u kontakt s poveriocem.

(c) pixabay

Ako ste zaboravili da uplatite, onda to obavezno učinite u okviru navedenog roka. U slučaju da ste dobili opomenu za plaćanje nekom poveriocu koga ne poznajete, kontaktirajte biro za naplaćivanje dugova i tražite dokumente iz kojih proizlazi potraživanje novca.

Šta ako ne možete da platite dug?

Ukoliko niste u prilici da odmah uplatite dug, prvo kontaktirajte biro. Ako ne reagujete odmah, morate da računate sa dodatnim opomenama, telefonskim pozivima, posetama inkasanata, pa čak i sudskim procesom, što je povezano sa velikim dodatnim troškovima. Najmanji troškovi nastaju, naravno, ako odmah platite sumu koja se zahteva.

Ako niste u stanju, možete da podnesete molbu za plaćanje duga na rate (Ratenzahlung) ili za odlaganje plaćanja (Zahlungsaufschub). Biro će vaš upit proslediti poveriocu i može se postići dogovor s kojim se slažu obe strane.

Molbu za odlaganje/rate podnesite pismeno i navedite razloge. Visina rate mora biti takva da otplata duga usledi za nakraće moguće vreme. Obavezno priložite dokumente kao što su potvrda o plati, potvrda o primanju pomoći za nezaposlene i slično.

Zašto Vas nije opomenuo sam poverilac nego Inkasso biro ?

Za ovu vrstu opomene ne postoji zakonska obaveza, ali poverioci u principu uvek sami bar jednom direktno opominju da se dug mora odmah platiti. Inkasso-biroi zbog svoje profesionalnosti predstavljaju idealnu dopunu, odnosno podršku za firme koje imaju dužnike i služe kao njihova “produžena ruka”.

Troškovi usluga inkaso-biroa, kamate itd….

Ukoliko je zahtev za plaćanje duga opravdan, dužnik je obavezan da plati i troškove Inkasso biroa i zatezne kamate.

Da li dug može da se plati direktno firmi kojoj se duguje?

Posle uključivanja inkaso-biroa u proces naplate, preporučuje se plaćanje direktno njemu, jer uplata samom poveriocu odlaže zaključenje procesa, dovodi do nepotrebnih razgovora, a može dovesti i do dodatnih troškova. Biro za dužnike je u tom slučaju posrednik između dužnika i poverioca.

Ako tokom Inkasso postupka dužnik promeni adresu, potrebno je odmah informisati biro, jer to štedi eventualne dalje troškove za opomene, pronalaženje njegove nove adrese, postupak utvrđivanja njegovih prihoda i imetka i slično.

Ako imate dobar razlog, protiv Inkasso-biroa je moguća žalba u Privrednoj komori, kao i u Udruženju Inkaso-biroa (Inkassoverband Österreich)

Ukoliko Vam preti opasnost da nemožete  da plaćate račune i vraćatite dugove, možete se obratiti Savetovalištu za dužnike (Schuldnerberatung Wien), koje finansira Grad Beč.

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

„Privileg“ pruža pravnu pomoć našim građanima u Austriji

Zdravstveno osiguranje: Kako se lečiti u Beču bez e-kartice

Servis za nađene stvari: Izgubljene ili nađene stvari u Beču

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava