Crkve u Austriji: Vernici ipak u hramovima 6. i 7. januara 

27.12.2020

Srpske pravoslavne crkve u Austriji dobile su posebno dopuštenje da vernici mogu biti prisutni na bogosluženjima na Badnji dan i prvi dan Božića.

Foto (c) Hram Rođenja Presvete Bogorodice u Beču

Odluka o zabrani održavanja javnih događaja sa većim brojem prisutnih (u šta spadaju i bogosluženja), u velikoj meri utiče na bogoslužbeni život Crkvenih opština u Eparhiji austrijsko-švajcarskoj, Italije i Malte. U vanrednom obaveštenju koje je objavila ova Eparhija 25. decembra 2020. godine osim molbe upućene vernicima da se pridržavaju propisanih odluka i mera  i  da se preko preko paroha informišu o tačnom propisu u dotičnoj Crkvenoj opštini, prema odlukama nadležnih građanskih vlasti, saopšteno je i da će Crkvene opštine omogućiti posetu hramovima i van uobičajenih termina.

Bogosluženja će se odvijati prema odluci bez prisustva vernog naroda, a biće ponovo organizovan prenos uživo multimedijalnim putem. Hramovi u Beču će biti otvoreni celog dana za dolazak vernika u crkvu, u ostalim gradovima prema rasporedu.
“Ovo je važno ne samo zbog brige za zdravlje svih nas i naših bližnjih, nego i zbog celokupne javnosti koja bi našu Crkvu i naš narod stigmatizovala ukoliko bi bilo drugačije”, navodi se u saopštenju Eparhije. Sveštenstvu se pak nalaže da i dalje pri kraju svakog bogosluženja proiznosi predviđenu molitvu za prestanak pandemije.

 

Vernici ipak u hramovima 6. i 7. januara

U vanrednom saopštenju Eparhija sa  sa radošću saopštava da Badnji dan i prvi dan Božića (6. i 7. januar 2021. godine) može proslaviti uz prisustvo vernog naroda na bogosluženjima jer je dobijeno  odobrenje Austrijskih vlasti za okupljanje u hramovima povodom najvećeg hrišćanskog praznika.

Zbog velikog broja vernika u Beču, Eparhija je objavila da će se bogosluženja u sva tri bečka hrama sa vernim narodom, uz striktno pridržavanje mera, održavati na sledeći način:

Badnji dan, 6. januar 2021. godine:
– 08:00 časova – Prva Sveta liturgija
-09:30 časova – Druga Sveta liturgija
-18:00 časova –  Večernje bogosluženje

Božić, 7. januar 2021. godine:
– 06 č. Prva Sveta liturgija
– 08:00 časova – Druga Sveta liturgija
-18:00 časova – Večernje bogosluženje

O tačnom rasporedu  bogosluženja u ostalim Austrijskim parohijama, vernike će izveštavati Uprave hramova.

Na kraju vanrednog saopštenja stoje i reči Episkopa Andreja:

 

“Moleći se usrdno pred Gospodom da iskušenje sa kojim se suočavamo što pre bude za nama i da svi iz ove pandemije izađemo i duhovno i fizički zdravi, ohrabrujemo vas da istrajete u trpljenjima. U to ime, upućujem pouku Svetog Apostola Petra: A svemu se kraj približi. Budite dakle celomudreni i trezveni u molitvama (1. Petr 4, 7).”

Molimo sve za razumevanje, kao i za molitvu svih, da ovaj krizni period što pre prođe.
Sa Arhipastirskim blagoslovom sve vas pozdravlja i blagosilja
Vaš molitvenik pred Gospodom
Episkop austrijsko-švajcarski, Italije i Malte

+ Andrej

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava