Događaj: Proslava 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve u Beču

03.12.2019

Crkve u Beču i Eparhija Austrijsko – švajcarska i SPKD Prosvjeta Austrija organizuju proslavu jubileja – 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

(c) www.dijaspora.tv

Srpska Pravoslavna crkva, Eparhija Austrijsko -švajcarska i SPKD Prosvjeta Austrija organizuju proslavu jubileja – 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Obeležavanje osam vekova samostalnosti Srpske crkve u Beču biće prilika da se napravi rekapitulacija srpske duhovnosti, umetnosti, teološke nauke, ali i ukaže na snažne veze koje srpski narod i crkva neguju.

Obeležavanje jubileja počeće u petak 6. decembra 2019. godine otvaranjem izložbe u Sаbornom hrаmu Svetog Sаve (2. sprat),  na adresi Veithgasse 3, u trećem bečkom bezirku. Otvaranje ove izuzetne izložbe, slika i objekata akademskog slikara Stanka Rodića pod nazivom „Hilandaru u pohode“ , sa umetnički obrađenim predmetima sa samog Hilandara i Svete gore, počinje u 18:00 časova, a izložba će moći narednih nedelja da vidi u Hramu. Istog dana i na istom mestu, u Sаbornom hrаmu Svetog Sаve(4. sprat)sa početkom u 19:30 časova, biće održana promocija knjige „Trilogija o Nemanjićima“, autora Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića.

Drugog dana manifestacije, u subotu 7. decembara, u Hramu rođenja Presvete Bogorodice (Neulerhenfelderstrasse 47, 1160 Wien), po prvi put u Austriji, biće svečano otvorena izložba o jednom od najvećih srpskih naučnika, Milutinu Milankoviću.

Postavka sadrži, između ostalog, arhivski materijal iz oblasti kojima se poznati naučnik bavio, kao i lične stvari, fotografije, prepiske sa poznatim svetskim naučnicima i drugo.

Izložba prikazuje period od dolaska Milutinovih predaka u jednoj od srpskih seoba, školovanje u Dalju, Osijeku i Beču, kao i građevinsku aktivnost u Beču.

Predstavljen je arhivski materijal iz oblasti u kojima su odslikane Milankovićeve naučne misli, od kojih se neki prvi put pojavljuju u javnosti, a posebnu vrijednost imaju materijali prikupljeni u Umetničko-istorijskom muzeju u Beču i Arhivu Mađarske akademije nauka u Budimpešti.

Posle otvaranja izložbe, u Hramu rođenja Presvete Bogorodice, biće upriličena Svečana akademija, sa početkom u 19:00 časova, i koktelom u nastavku.

Sa Svetom arhijerejskom  Liturgijom u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice, u 09:30 časova, završiće se molitvene i kulturno-umetničke svečanosti u Beču, povodom jubileja  800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Program

Petak, 6. decembar (Sаborni hrаm Svetog Sаve, Veithgasse 3, 1030 Wien)
18:30 • Izložba „Hilandaru u pohode“ (2. sprat)
19:30 • Promocija knjige „Trilogija o Nemanjićima“ autora Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića (4. sprat).

Subota, 7. decembar (Hram rođenja Presvete Bogorodice, Neulerchenfelderstrasse 47, 1160 Wien)

18:30 • Izložba Milutin Milanković- Život i delo
19:00 • Svečana akademija u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice (sa koktelom u nastavku)

Nedelja, 8. decembar (Neulerchenfelderstrasse 47, 1160 Wien)
9:30 • Sveta arhijerejska Liturgija u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice.

Centralna proslava jubileja u Srbiji obeležena  je u oktobru u manastiru Žiči, zatim svečanom  akademijom  pod nazivom „Zavet Svetoga Save“ u centru „Sava“u Beogradu  i izložbom  „Osam vekova umetnosti pod okriljem Srpske pravoslavne crkve“.

 

NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

PROČITAJTE I OVO:

 

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava