Beč: Održana velika litija „Ne damo svetinje“ (FOTO/VIDEO)

09.03.2020

Velika litija u Beču održana je u znak podrške narodu Crne Gore, zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori.

U Beču je u nedelju 8. marta 2020. godine  održana velika litija i molitveno okupljanje protiv kršenja ljudskih prava pravoslavnih hrišćana u Crnoj Gori, na kome se okupilo više od 4.000 građana.

Sa mirnog  molitvenog okupljanja u Beču, pod nazivom ” Ne damo svetinje”,  upućen je znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori.

U  organizaciji Eparhije austrijsko-švajcarske  i Crkvene opštine “Sveti Sava” učesnici litije su se okupili  ispred spomenika palim ruskim vojnicima na trgu Švarcenbergplac, odakle su krenuli i kretali se centralnim ulicama Beča.

Mirna kolona vernika kretala se poznatim bečkim bulevarom Ring, a mnogi od učesnika litije su u rukama nosili ikone i verska obeležja. Litiju je predvodio episkop austrijsko-švajcarski gospodin  Andrej, po čijem je blagoslovu i održana litija u Beču.

 

FOTO GALERIJU I VIDEO POGLEDAJTE I PREUZMITE OVDE 

 

Onda su se učesnici litije okupili na trgu Heldenplac, gde je služena molitva i upućen apel za prestanak kršenja ljudskih prava pravoslavnih vernika u Crnoj Gori.

“Apelujemo na predsednika Austrije Aleksandera van der Belena, austrijskog kancelara Sebastijana Kurca i ministra spoljnih poslova Aleksandera Šalenberga, kao i naše predstavnike u parlamentu da učine sve što je u njihovoj moći kako na bilateralnom nivou, tako i evropskom, da se nepravda i nasilje u Crnoj Gori prekinu. Tražimo pravo za našu braću i sestre u Crnoj Gori da imaju ona prava koja imamo mi u Austriji i EU nezavisno od porekla, vere ili nacionalne pripadnosti. Pridružujemo se mnogim glasovima koji su već zahtevali povlačenje spornog zakona, tražimo vladavinu prava i demokratiju za sve građane Crne Gore”, ukazano je u apelu.

Episkop austrijsko-švajcarski Andrej zahvalio se svima koji su došli da zajedno u Beču iskažu solidarnost sa srpskom crkvom i narodom u Crnoj Gori, koji su primorani da od decembra svakog dana idu na ulice i protestuju protiv svršenog čina pred kojem su stavljeni.
Uputio je apel austrijskim i evropskim vlastima da stanu u odbranu prava naroda u Crnoj Gori, te se posebno zahvalio što je Grčka pravoslavna crkva, kao i rimokatolička crkva, na litiju poslale svoje predstavnike.

 

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

 

Roming: Sporаzum o smаnjenju cene romingа u zemljama Zаpаdnog Bаlkаnа

Vidovdan: Sudbonosni datum srpskog naroda i njegove istorije

Budi gost na srpskoj slavi na dvoru Kneginje Ljubice

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava