Würstelstand: Bečki kiosci sa kobasicama kao deo tradicije grada

18.03.2018

Viršle i druge kuvane i pečene kobasice nigde nisu tako ukusne kao na bečkim kioscima. Možda jedino u Singapuru?

Šta bi Beč bio bez njegovih tradicionalnih kioska sa kobasicama (Würstelstand)? Pomalo dosadan, verovatno. Viršle i druge kuvane i pečene kobasice nigde nisu tako ukusne kao na ovim bečkim kioscima. Ovi mali kiosci brze hrane se jednostavno uklapaju u sliku grada i deo su njegove tradicije.
Kiosk sa kobasicama se obično nalazi na ulici, na trotoaru, i na njemu se može utoliti glad koju čovek oseti iznenada.

Preko dana su to obično turisti ili zaposleni u okolnim firmama, koji oko podneva dođu na kiosk da se malo okrepe. I profesionalni vozači, kao što su, recimo, taksisti, ali i vozači fijakera, zastanu rado kod najbližeg kioska sa kobasicama.
Pošto su kiosci sa kobasicama otvoreni do kasno u noć, pa čak i do ranih jutarnjih sati, oni se često omiljeno mesto gde svraćaju noćobdije, kao što su posetioci kasnih pozorišnih predstava ili balskih manifestacija. I kao što obično biva, baš ih na putu do kuće spopadne glad i požele malo kaloričniju hranu.

„Sladak ili ljut?“ je standardno pitanje koje Vam na kiosku u Beču uputi prodavac. Pri tom ne treba da se odlučite između Saher torte ili kranjske kobasice, pitanje se odnosi na senf koji može biti sladak, kao što kremski senf, ili ljut, kao što je to estragonski senf.
Na bečkim kioscima se osim viršli odnosno hrenovki (koje se u Beču zovu frankfurtske, a u Frankfurtu bečke kobasice), kranjskih kobasica sa sirom (Käsekrainer) ili bez sira, pečenih kobasica i hot dog-a, mogu konzumirati i mnoga druga kulinarska iznenađenja. I izbor pića je raznovrstan, od brojnih poznatih limonada, soka od maline i sve do velikog asortimana piva.

Mnoge Bečlije imaju svoj omiljeni kiosk sa kobasicama do kojeg odlaze s vremena na vreme. Ovi kiosci su često i mesta gde se odvija socijalni život u stambenim četvrtima. Ljudi iz okoline, kako muškarci, tako i žene, nalaze se tamo da bi razmenili novosti ili da bi samo malo proćaskali sa komšijama. Na kioscima se poznanstva sklapaju veoma brzo. Takođe se brzo  prelazi sa „Vi“ na „ti“. Ovo je način kad  kobasice i pivo prijaju još bolje!

A pošto su ukusi, kao što je poznato, različiti, teško je napraviti listu najboljih kioska sa kobasicama u Beču. Ipak, evo ih nekoliko, koje bi trebalo obići:
– Würstelstand am Hohen Markt
– Die Bitzinger Würstelstände am Albertinaplatz (Bosna) und beim Riesenrad
-Würstelstand Leo, Währinger Gürtel 170, 1090 Wien
– Alles Walzer Alles Wurst, Quellenstrasse 84/Quellenplatz, 1100 Wien

 

Bečki kiosk sa kobasicama i u Singapuru

I brojni strani turisti rado zastanu prilikom razgledanja Beča kod nekog od brojnih kioska sa kobasicama da bi se malo okrepili i probali neke od bečkih kobasičarskih specijaliteta.
Neki i po povratku u svoju zemlju imaju priliku da i dalje uživaju u ovim austrijskim đakonijama. Recimo u Singapuru. Tamo već dvadeset godina živi nekadašnji Bečlija Erich Sollböck koji je u tom gradu-državi otvorio kiosk sa bečkim kobasicama. U ponudi su, između ostalog, kranjska kobasica punjena sirom, kiseli kupus i salata od krompira. Njegove kobasice su veoma tražene, a ispred kioska je uvek poduži red. Dakle, deo bečkog gurmanluka, daleko, daleko od rodnog kraja!

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava