Dan fijakera u Beču: Besplatna vožnja bečkim fijakerima

17.10.2015

Svake godine 18.oktobra bečki kočijaši proslavljaju "Dan bečkih fijakera“. Tim povodom predviđene su brojne aktivnosti između ostalih i besplatna vožnja fijakerom.

Fiaker _ schimmel

Fijakeri i vožnja kroz centar Beča je jedna od najprivlačnijih atrakcija grada Beča.
Prvi bečki fijaker je dobio dozvolu 1693. godine, a za njim su usledili i mnogi drugi. Već oko 1790. godine bilo je 700 kočija, a vrhunac njihove popularnosti bio je između 1860. i 1908. godine čak i preko 1000.

O ovoj bečkoj tradiciji možete saznati više ako posetite Bečki muzej fijakera u 17. bečkom okrugu (Veronikagasse 12).
Vožnja fijakerom u Beču je danas tradicija koja se održava i neguje, ali i specijalna turistička atrakcija.

Iako mnoge organizacije za zaštitu životinja smatraju da treba da se ukinu fijakeri u Beču, oni su do dana današnjeg ostali zaštitni znak grada.
Bečki kočijasi na svoje mušterije, sa kojima se pre vožnje dogovore o ruti i ceni vožnje, čekaju na mestima najpoznatijih znamenitosti u centru grada (Stephansplatz , Heldenplatz i Albertinaplatz).

Kočijas pri vožnji rado objašnjava znamenitosti grada i gotovo da nema turiste koji dođe u Beč, a da ne proba ovu vrstu razgledanja grada. Kraća vožnja košta oko 55 €, a veća tura 80€. Vožnja fijakerom u Beču nije jeftin provod, ali je zato veoma upečatljiv i nezaboravan.

Bečki dan fijakera

Svake godine 18.oktobra kočijaši proslavljaju “Dan bečkih fijakera“ i pozivaju sve zainteresovane da im se pridruže. Možete se slikati, maziti konje, ali i besplatno provozati fijakerom.
Besplatne vožnje fijakerom odvijaće se od 10:00 do 13:00 i od 14:00 do 18:00 časova, a kočije polaze sa Stephansplatz-a i Michaelerplatz-a.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava