Bečka atrakcija: Šetnja kroz bečke vinograde i degustacija vina

11.08.2019

Bečka atrakcija je svakako i tradicionalna manifestacija "Dani šetnje bečkim vinogradima" (Wiener Weinwandertag). Ako ste ljubitelj romantičnih šetnji po vinogradima, na jesen su u ponudi tri ture koje će vam svakako biti zanimljive.

(c) PID / Christian Fürthner

Beč je jedinstven po svojim vinogradima i jedini je glavni grad na svetu u kome, unutar gradske teritorije, postoji  700 hektara vinograda. Oko  200 uzgajivača grožđa i proizvođača vina u Beču svoje mesto pod suncem našli su na mestima kao što su Kahlenberg, Nussberg, Bisamberg i Mauer, gde Dunav i obližnja Bečka šuma (Wienerwald)  stvaraju idealnu mikroklimu za dobar rod grožđa.

Jedan milionski grad kao što je Beč, sa  vinogradima koji su prava bečka atrakcija, veliku pažnju posvećuje ovom sektoru, a svi zainteresovani mogu posetiti vinograde, šetati i degustirati vina u sklopu manifestacije “Dani šetnje bečkim vinogradima.”

Tri ture za šetnju i degustaciju vina

Svake godine se u ranu jesen održava zanimljiva manifestacija “Dani šetnje bečkim vinogradima.” Tom prilikom ljubitelji vina mogu da prošetaju vinogradima, koji su inače zatvoreni za posetioce, i da probaju razne sorte vina.

“Dani šetnje bečkim vinogradima” (Wiener Weinwandertag) ove godine se održavaju  28. i  29. septembra 2019. godine. Ukoliko ste ljubitelj romantičnih šetnji kroz vinograde u ranu jesen, u ponudi su tri ture koje su već dugi niz godina prava bečka atrakcija za posetioce. Šetnje se organizuju u vidu pešačkih ruta na 3 lokacije u Beču, ukupne dužine oko 25 kilometara, u periodu od 10:00 do 18:00 časova.

– Vinska ruta od Neustift-a do Nussdorf-a u 19. bečkom okrugu je duga 10,8 km i pruža savršen spoj šetnje i degustacije vina u jednom od najpoznatijih delova Beča, gde se nalaze vinarije i tradicionalni austrijski restorani Heurigen.

Polazna tačka: Neustift am Walde (autobus 35A). Međustanice: Sievering – Gspöttgraben- Cobenzl – Grinzing
Završna tačka: Nussdorf (tramvaj D)

(c) MA 49 / Fürthner

– Vinska ruta od Strebersdorf-a do Stammersdorf-a, odvija se  u 21. bečkom okrugu i  duga je oko  9,6 km.  Ova ruta vodi do jednog od najpoznatijeg mesta Stammersdorf, sa restoranima gde se mogu probati austrijski kulinarski specijaliteti. Za porodice sa decom, ovo može biti veoma zanimljiva tura jer se planira i poseta farmi Magdalenenhof (Bisamberg).

Polazna tačka: Strebersdorf (autobus 32A, tramvaj 26) Magdalenenhof – Senderstraße
Završna tačka: Stammersdorf (tramvaji 30, 31).

– Vinska ruta od Ottakring-a do Neuwaldegg  je najkraća šetnja i iznosi oko 4,5 km.  Polazna tačka: Schloss Wilhelminenberg (autobus 46A, 46B) preko Savoyenstraße – Sprengersteig – Paulinensteig i ponovo do polazne tačke Schloss Wilhelminenberg . I na ovoj turi  učesnici mogu degustirati vina.

Više informacija o rutama i sadržajima možete saznati na turističkoj stranici grada Beča.

 

Aplikacija za šetnju kroz bečke vinograde

Postoji i praktična aplikacija za šetnju kroz bečke vinograde koja se zove ” Weinwander Wien” za Apple i Android. Na aplikaciji se detaljno pokazuju pešačke rute, a mogu se obeležavati i  virtuelne markice na pojedinim stanicama na ruti. Ako sakupite sve markice, na kraju puta ćete dobiti “pešačku čiodu”. Detaljne mape  sa pešačkim rutama takođe su dostupne na aplikaciji.

Legenda o Beču i vinu

U dalekoj prošlosti u unutrašnjim zidinama, a sadašnjem gradskom jezgru Beča, jedna petina stanovništva  se bavila zanimanjima vezanim za proizvodnju vina. Mnoge legende iz tog vremena se prepričavaju. Na primer, da je pri izgradnji zvonika Katedrale Svetog Stefana u malter dodavano vino, jer ga je u gradu bilo više nego sveže vode.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava