Bečki Prater slavi 250 godina postojanja

04.02.2016

Ove godine čuveni zabavni park Prater slavi svoj 250. rođendan. U planu su brojne manifestacije i popusti za posetioce.

Bečki zabavni park „Prater“se prostire na šest kvadratnih kilometara, i ima veoma bogatu istoriju. Ovo područje grada je zapravo bilo carko lovište i bilo je dostupno samo plemićima. Car Josef II je davne 1766. godine otvorio ovo mesto za širu javnost, a ubrzo zatim se se ovde uselio veliki broj raznoraznih zabavnih aktrakcija i imbis-štandova koji su do danas ostali zaštitni znak Beča.
Veliko interesovanje za Prater se od tada nije smanjilo, naprotiv, svake godine ga poseti sve veći broj turista iz inostranih zemalja, naravno i iz Austrije.
Tačno dva i po veka kasnije „Prater“ nudi više od 250 atrakcija i može se pohvaliti sa preko četiri miliona posetilaca godišnje.

Ponuda se stalno proširuje, te je od 2010. obogaćena najvišim ringišpilom u Austriji (171 metar), a od skoro je u ponudi i kapsula za letenje „Wind-O-Bona“.
Ono što bečki „Prater“ čini jedinstvenim jeste mešavina atrakcija, među kojima je i Muzej voštanih figura „Madame Tussauds“, tradicionalnog zabavnog parka sa bogatim sadržajem i raznovrsne gastronomske ponude.
U neposrednoj blizini zabavnog parka je zelena oaza Praterska šuma za opuštanje  i odmor ali i  sa mogućnostima za sportske aktivnosti, što  arel Pratera čini još posećenijim.
Prater je prošle godine osvojio nagradu za turizam u Beču, kao institucija koja svojim izvanrednim zalaganjem doprinosi razvoju turizma u austrijskoj prestonici.

Prethodnih godina dobitnici ove prestižne nagrade  bili su dvorac Šenbrun, originalna Saher torta, Katedrala svetog Stefana, Belvedere i muzej Albertina.

Zabavni park Prater, u ovoj jubilarnoj godini, posetiocima nudi ulaznice za ceo dan, u vidu narukvica. Još nije odlučeno kolika će biti cena iste, ali se kalkuliše između 30 i 50 evra. To znači da će odrasli i deca moći da se voze, u toku jednog dana, neograničeno na svim zabavnim spravama i atrakcijama u Prateru.

Iako se 80% kapaciteta Pratera trenutno ne koristi, jer je zatvoren zbog zimske sezone, pripreme za novu sezonu su u toku.

 Nova atrakcija: Komora za letenje „Wind-O-Bona“

U bečkom Prateru nedavno je otvorena nova atrakcija za posetioce: vazdušni kanal u kojem posetioci imaju priliku da dožive osećaj letenja kao skokom sa padobranom.

„Wind-O-Bona“ je kapsula visoka 15 metara i prečnika četiri metra u kojoj vazduh struji brzinom i do 280 kilometara na čas. Posetioci mogu u zatvorenom prostoru da dožive osećaj letenja kroz vazduh bez obzira na to da li su početnici ili profesionalni letači padobranom.

(c) Windobonna

Ovaj vertikalni vazdušni kanal sa svojim dimenzijama spada među najveće komore za letenje na svetu. Projektovan je tako da u njemu istovremeno može uživati najviše osam letača, a jedini uslov je da su učesnici stariji od osam godina. Pre samog letenja posetioci prolaze kroz kratku obuku o letećim pozama, visokom i niskom letenju, okretanju za 360 stepeni, razumevanju znakova i pravilima letenja.

Cena ove avanture je 49 € uključujući obuku i opremu u koju spadaju zaštitne naočare, šlem i odelo. Prvi koraci se prelaze zajedno sa instruktorom nakon čega mnogi mogu samostalno da lete i da izvode jednostavne okrete.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava