Dečji dodatak u Austriji: Ubuduće isplata dodatka bez podnošenja zahteva

16.02.2015

Država Austrija će novac za dečji dodatak slati i bez formalnog zahteva ako su prilikom rođenja deteta, organu vlasti, na raspolaganju svi neophodni podaci.

Novac za dečji dodatak “bez formulara“, tako glasi deviza za buduću isplatu dečijeg dodatka. Od maja 2015. godine dečji dodatak bi trebao da se dobija automatski, bez podnošenja odgovarajućeg zahteva i to ukoliko prilikom rođenja deteta u Austriji, organu vlasti, budu bili na raspolaganju svi neophodni podaci. Ministarski savet treba da u utorak donese odgovarajuću odluku na ovu temu, što će u svakom slučaju olakšati roditeljima.
Trenutna procedura u Austriji  je da roditelji moraju  finansijskom uredu za isplatu dečjeg dodatka. U budućnosti  će se raspoloživi podaci upoređivati  na primer sa podacima u centralnom registru kako bi se proverilo da li su ispunjeni uslovi za isplatu.

Ako su prikupljeni svi potrebni podaci, onda se dečji dodatak može isplatiti brzo i jednostavno. Ukoliko pojedine informacije nedostaju, kao što je, na primer, broj računa u banci na koji treba da se uplati  novčani iznos, roditelji će pismeno biti zamoljeni da dostave dodatne podatke.

Nov način isplate dečjeg dodatka olakšaće proceduru oko 80.000 porodica na godišnjem nivou. Cilj austrijske Vlade je da se uklone nepotrebne birokratske barijere, istakli su Sofija Karmazin (ÖVP), ministarka za porodicu,  i Hans Jerg Šeling (ÖVP), ministar finansija.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava