Biciklisti u Beču: Nova zakonska pravila u javnom saobraćaju

18.04.2019

Biciklisti u Beču od 1. aprila moraju da poštuju neka nova pravila u javnom saobraćaju, a u suptotnom moraju platiti novčane kazne.

(c) pixabay.com

U Beču postoji veliki broj staza za bicikliste, a svakim danom ih je sve više. A pošto su biciklisti učesnici u javnom saobraćaju, postoje propisi kojih se moraju pridžavati.

Od 1. aprila 2019. godine dodatno su uvedena neka nova pravila koja biciklisti moraju da poštuju, a u suptotnom moraju platiti novčane kazne.

Sada se izričito naglašava da se biciklom ne sme voziti po pešačkom prelazu osim ako neposredno uz pešački prelaz nije obeležena i staza za bicikliste.  Ako nema posebne staze, onda biciklista mora da siđe sa bicikla i gurajući bicikl pored sebe, pređe ulicu na pešačkom prelazu.

Do sada su vozači automobila imali prednost pri skretanju udesno u odnosu na bicikliste koji su vozili pravo na toj raskrsnici. Od sada biciklisti imaju prednost, a vozači automobila moraju da sačekaju da biciklista prođe, pa tek onda da skrenu desno.

Najčešći prekršaj biciklista u Beču je prelaženje ulice kad je upaljeno crveno svetlo. Takvih oprekršaja je prošle godine zabeleženo 950. Tu će se pojačati kontrola, a kazna je 70 evra, a ako nedostaje nešto od opreme na biciklu kazna je 20 evra.

Da li ste znali da kazna za bicikliste može, zavisno od prekršaja, da bude i do 5.900 evra. Dajemo i pregled nekih od najčešćih prekršaja i visina kazni koju mogu platiti biciklisti u Beču, ukoliko ne poštuju pravila propisanih zakonom.:

1. Ignorisanje crvenog svetla na semaforu
Ako neko vozeći bicikli pređe ulicu kad je na semaforu upaljeno crveno svetlo, bez obzira da li je to 2 ili 20 sekundi pre nego što se upali zeleno svetlo, platiće mandatnu kaznu od 70 evra. U slučaju krivične prijave kazna može da bude i do 726 evra.
2. Vožnja na trotoaru
Ako se uhvati da vozi na trotoaru, biciklista će platiti mandatnu kaznu od 30 evra. Ako je došlo do ugrožavanja pešaka, kazna se povećava na 50, a u slučaju krivične prijave na 70 evra.
3. Vožnja u suprotnom smeru od dozvoljenog
U slučaju vožnje u suprotnom smeru u jednosmernoj ulici policija može da naplati kaznu od 50 evra. Kazna je veća u slučaju krivične prijave i može, zavisno od slučaja, da iznosi između 70 i 726 evra.
4. Vožnja u pešačkoj zoni
Vožnja biciklom u pešačkoj zoni može da košta najmanje 30 evra (mandatna kazna) ili 70 evra (krivična prijava).
5. Ignorisanje znaka „Stop“
Onome ko ne stane kod znaka „Stop“ sleduje mandatna kazna od 50 evra, a u slučaju krivične prijave kazna može biti od 70 do 726 evra.
6. Vožnja vez svetla
Ako bicikli nije opremljen prema propisima mandatan kazna može biti po 20 evra ako nema kočnice, svetla i reflektore. 70 evra je kazna u slučaju podnošenja krivične prijave.
7. Telefoniranje bez korišćenja „hend fri“ uređaja
Telefoniranje mobilnim telefonom je dozvoljeno za vreme vožnje. Ali, u tom slučaju se mora koristi uređaj za telefoniranje bez angažovanja ruku. Inače, preti kazna od 50 evra (mandatna) ili 72 evra (krivična prijava).
8. Vožnja bicikla pod dejstvom alkohola
Vožnja biciklom u alkoholisanom stanju može skupo da košta: Visina kazne može da bude između 800 i 5.900 evra, zavisno od izmerenih promila.
9. Vožnja bez ruku
Zabranjena je vožnja bez držanja upravljača barem jednom rukom. U protivnom preti kazna od 30 evra (mandatna) ili 72 evra (krivična prijava).

Bečka aplikacija za pametne telefone pomoći će biciklistima da pronažu najkraći put ili najbolju rutu u Beču.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

ÖAMTC organizuje u Beču besplatne kurseve vožnje bicikla za žene

Bečki javni prevoz postavio neverovatan rekord

 

Beč će 2027. godine postati grad sa 2 miliona stanovnika

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava