Austrija: Nova pravila za đake, roditelje i nastavnike

06.09.2018

Škole u Austriji u novoj školskoj godini imaju izvesne novine za đake, a samim tim i za njihove roditelje i nastavnike. O čemu se sve radi?

Ove godine je upisano oko 85.100 đaka prvaka u osnovne škole u Austriji , i za mnoge od njih važi nova uredba. Ona se odnosi na đake prvake koji ne znaju dovoljno nemački. Kako bi bez jezičke barijere pratili nastavu, moraju da pohađaju nove „razrede nemačkog jezika“.

Od ove jeseni “zaživelo” je  oko 700 odeljenja nemačkog jezika širom Austrije, a cilj je da mališani najpre nauče nemački kako bi mogli da pohađaju normalnu nastavu sa svojim vršnjacima.

U tim razredima sprovodiće se poseban program od 15 do 20 sati učenja nemačkog, dok će zajedno sa ostatkom razreda pohađati nastavu crtanja, muzičkog, fizičkog.
Nakon svakog tromesečja proveravaće se znanje nemačkog i oni će, ako ispune uslove standardizovanog testa, biti prebačeni u normalne razrede ili će dalje nastaviti sa intezivnim učenjem nemačkog jezika. Najduže moguće vreme za zasebnu nastavu nemačkog je četiri tromesečja.

Ova novina u austrijskim školama je donesena na predlog nove Vlade i radne grupe u oblasti školstva.

 

Kazne za bežanje sa časova

Od ove školske godine pooštravaju se kazne za bežanje iz škole, tako da će đaci koji neopravdano budu izostali sa nastave u trajanju od četiri puna dana biti prijavljeni nadležnim opštinskim vlastima, a roditelje čeka kazna od najmanje 110 evra.

Pored toga, i kod najmanjeg nepoštovanja obaveze pohađanja škole direktori i nastavnici imaju mogućnost da preduzmu hitne mere, od razgovora sa roditeljima, do ukora.

 

Zabrana cigareta u školskom dvorištu

Od ove školske godine biće zabranjeno i pušenje u školama, tačnije u školskim dvorištima i svim okolnim objektima. Ministarstvo obrazovanja je izdalo odgovarajuću uredbu koja zabranjuje ne samo pušenje u samoj zgradi škole nego i u celom školskom kompleksu. Uredbom se ukidaju svi izuzeci koje su mnoge škole samostalno donosile kroz svoj kućni red. Novi zakon se odnosi kako na đake , tako i na nastavnike i ostale zaposlene.

Ko prekrši uredbu biće novčano kažnjen.

Pročitajte još i ovo:
NOVO U AUSTRIJI: Zabrana pušenja u autu u prisustvu dece

 

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava