Devojčice, verujte u sebe! -Odabir zanimanja “netipičnih” za žene

19.04.2021

Manifestacija "Dan ćerki" omogućava devojkama da jedan dan provedu u nekom bečkom preduzeću i probaju zanimanja za koje se uglavnom smatra da su za muškarce.

Fotografija: © Astrid Knie

Više od 200 bečkih preduzeća predstaviće svoje poslovanje kroz radionice, video snimke i različite vrste informacija u okviru 20. bečkog „Dana ćerki“ 22. aprila 2021. godine. Zbog pandemije koronavirusa preduzeća će po drugi put otvoriti virtuelna vrata svojih kompanija, a ovoga puta pod motom „Nije za devojčice? Girlpower na poslu“. Cilj je da devojčice uzrasta od 11 do 16 godina dobiju priliku da se upoznaju sa mnogim različitim zanimanjima pre svega u oblastima tehnike, digitalizacije, zanatstva i prirodnih nauka.

Sve zainteresovane devojčice, kao i roditelji i nastavnici mogu da se prijave putem mejla ili onlajn formulara za besplatnu radionicu i na taj način saznaju više o preduzećima, od startapova, preko preduzetnika, do velikih kompanija i gradske uprave. Informacije o poslovima, saveti o izboru školovanja i poslova dostupni su i na društvenim mrežama.

„Da li je u pitanju IT stručnjak, aviotehničar ili arhitekta, devojčicama u Beču su sva vrata otvorena kada je izbor zanimanja u pitanju. Poruka bečkog „Dana ćerki“ je: budite odvažne i verujte u sebe! Mladi se i dalje odlučuju za zanimanja na osnovu predodređene i zastarele podele uloga“, izjavila je Katrin Gal, zamenica gradonačelnika Beča zadužena za pitanja žena i inicijator „Dana ćerki“.

„Dan ćerki“ se organizuje u saradnji sa Direkcijom za obrazovanje grada Beča i Privrednom komorom Beča. Planirano je da u aprilu 2022. godine „Dan ćerki“ bude održan u preduzećima, kao što je bio slučaj pre pandemije.

Prijava je jednostavna,  onlajn,  klikom na „Unternehmen aussuchen“ izabrati preduzeće, popuniti formular i odmah ga poslati.

TÖCHTERTAG-BÜRO možete kontaktirati besplatno, putem broja telefona  0800 22 22 10, ili  na office@toechtertag.at.

Facebook.com/WienerToechtertag

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava