Poznata “buvlja pijaca” na bečkom Našmarktu ima novo radno vreme

10.10.2018

Poznata "buvlja pijaca" u Beču, zbog količine otpada koji su ostavljali prodavci bez fiksnih tezgi, ima novo skraćeno radno vreme.

Poznata bečka pijaca Našmarkt (Naschmarkt), ima deo koji je pretvoren u “buvlju pijacu” (Flohmarkt) i tu sakupljači i lovci na retkosti mogu da kupe veoma zanimljive i često vredne predmete. Buvljak  radi samo subotom i privlači veliki broj domaćih i stranih posetilaca.

Zbog količine otpada koji su ostavljali prodavci bez fiksnih tezgi, radno vreme je “pooštreno” i skraćeno do 14:00 časova.

Bečki magistrat MA48 je često morao da se mnogo pomuči, kako bi savladao ostavljeno smeće posle zatvaranja pijace. Pakovanja, kartoni ali i neprodata roba koja je bezbrižno bačena na mestu gde se odvija “buvlja pijaca”, sada je na štetu i kupaca i trgovaca koji imaju stalne tezge i takozvanu “kartu za prodaju”.

Kako bi bili prekinuti trend ostavljenog smeća koji je narušavao izgled pijace i sati čišćenja, služba za pijace grada Beča (Marktamt), donela je odluku da se poznati “buvljak” u Beču, u subotu zatvori već u 14:00 časova.

S obzirom na to da pijaca Našmarkt (Naschmarkt) subotom ima radno vreme do 18:00 časova, za stalne trgovce na buvljoj pijaci, nova regulativa predstavlja udarac na zaradu. Oni se plaše da je dobar deo pazara sada doveden u pitanje, jer se prodaja odvija najviše  subotom u popodnevnim satima, kada  turisti uglavnom posećuju pijacu. Oni smatraju da je bolja mera, povećati kazne za odlaganje otpada.

Inače, buvlja pijaca na Našmarktu postoji  već 40 godina i najstarija je pijaca takve vrtse u Austriji.  Prostire se na površini od 7.000 kvadratnih metara gde oko 400 trgovaca prodaje svoju robu .

 Bečka pijaca Našmarkt je najposećenija pijaca u glavnom gradu Austrije koja  je posle višegodišnje sanacije ponovo zasvetlela punim sjajem.

Poznata pijaca u Beču je i Brunnenmarkt u Ottakring-u  koja je pre par godina izglasana za najljepše mesto u gradu, u okviru ORF emisije “9 mesta, 9 blaga”.

Uprava grada Beča se zalaže da se na tanjirima Bečlija nalaze samo namirnice besprekornog i visokog kvaliteta. U proteklim godinama Grad Beč se veoma trudio i radio na renoviranju bečkih pijaca kako bi se one prilagodile tehničkom standardu i omogućile pristup svim Bečlijama,  podjednako i starijim građanima i osobama sa posebnim potrebama.

DA LI STE ZNALI?

Bečko magistratsko odeljenje zaduženo za bečke pijace, MA 59 (Marktamt), sledeće godine slavi 180 godina postojanja.

U tadašnjoj Austro-Ugarskoj monarhiji, 25. januara 1839. godine osnovana je prva zajednička inspekcija za pijace pod nazivom „Vereinigte Marktpolizer – Aufsichtsanstalt“. Nova institucija grada Beča je za kratko vreme proširila svoje zaduženje, i to na sanitarnu i veterinarsku policiju, kao i inspekciju za namirnice. Ovo je bila preteča današnjeg bečkog magistrata za pijace Marktamt MA 59 koji je danas zadužen za mnoge oblasti, među kojima je najvažnija, kontrola namirnica kao i administracija bečkih pijaca.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava