U Inzbruku postavljena spomen-ploča Diani Budisavljević

11.04.2021

Spomen ploča u čast Diane Budisavljević postavljena je na njenoj rodnoj kući u austrijskom gradu Inzbruku.

Foto: SPOJI

 

Humanitarna organizacija SPOJI iz Inzbruka je 2010. godine, zajedno sa Socijaldemokratskim pokretom oslobodilaca Tirola, pokrenula inicijativu za postavljanje spomen-ploče na rodnoj kući Diane Budisavljević, heroini koja je spasila na hiljade srpske dece u Hrvatskoj u Drugom svetskom ratu.

Ove godine, 7. aprila 2021. godine na Blagovesti, grad Inzbruk konačno je dobio spomen-ploču posvećenu Diani Budisavljević i njenim pomagačima. Članovi Senata i Odbora za kulturu Grada Inzbruka su 18. novembra 2020. godine, na sednici Senata Grada Inzbruka, jednoglasno usvojili konačnu verziju teksta na spomen-ploči.

Na ploči piše da je Diana Budisavljević, rođena Obekser (1891-1978), supruga poznatog zagrebačkog lekara srpskog porekla Julija Budisavljevića, spasila na hiljade, pretežno srpske dece, iz logora fašističkog ustaškog rezima Nezavisne Države Hrvatske.

“Tek nekoliko godina nakon njene smrti, Dianin humanitarni angažman je postao poznat i u njenom rodnom gradu. Ovom pločom grad Inzbruk odaje počast ovoj hrabroj ženi” – stoji na ploči.

 

Članovi Upravnog odbora organizacije SPOJI obratili su se  gradonačelniku i članovima Senata i Odbora za kulturu grada Inzbruka, kao i svim sugrađanima povodom ovog istorijskog događaja:

 

Poštovani gospodine gradonačelniče,

Poštovani članovi Senata grada Inzbruka,

poštovani članovi Odbora za kulturu grada Inzbruka,

poštovane dame i gospodo,

drage sugrađanke i sugrađani,

Ovim pismom želeli bismo da Vam srdačno čestitamo na postavljanju spomen-ploče za Dianu Budisavljević (devojački Obekser) i njene pomagače na „Obekser-Xausu“ u ulici Marije Terezije, jer ste tako, posle 11 godina od prve inicijative za postavljanje ploče na njenoj rodnoj kući, stavili istorijsku tačku na ovo poglavlje. Međutim, to ne znači da je time stavljena tačka na aktivno zalaganje za sećanje na sve u vezi s „Akcijom Diana Budisavljević“. Naprotiv, kroz prošlogodišnje odluke za preimenovanje postojećeg gradskog vrtića po Diani, kao i za konačno postavljanje spomen-ploče Vi ste dokazali da je naš grad Inzbruk odlučan u tome da se suprotstavi tamnim stranicama Drugog svetskog rata i da je spreman da sprovodi savremenu i u javnom prostoru prisutnu kulturu sećanja.

Saopštenje u celini: SPOJI čestita gradonačelniku i gradu Inzbruku na postavljanju spomen-ploče Diani Budisavljević

SPOJI se zahvalio svima koji su doprineli da se konačna verzija teksta usvoji, a posebno dr Nataši Mataušić, Jasmini Tutunović-Trifunov, dr Milanu Koljaninu, mr Andreasu Baumgartneru, dr Horstu Šrajberu, dr Vilhelmu Kuesu, gospođi Jeleni Radojčić, gospodinu Dušanu Jeriniću, kao i Udruženju logoraša Jasenovca.

DIANA (Obexer) BUDISAVLJEVIĆ

Diana Budisavljević (devojački Obexer) je Austrijanka rođena u Insbruku 1891. godine. U Insbruku je živela i radila kao medicinska sestra i tu je upoznala svog budućeg supruga, doktora Julija Budisavljevića, Srbina iz Hrvatske. Nakon venčanja, par se seli u Zagreb gde ostaje i u Drugom svetskom ratu. U toku rata, Diana sa nekoliko bliskih saradnika, u “Akciji Diane Budisavljević” rizikuje sopstveni život da bi spasila preko 12.000 dece, uglavnom srpskog, ali i jevrejskog i romskog porekla. Diana se 1972. godine vratila u svoj rodni grad Insbruk i tu je i umrla 1978. godine.

Diana Budisavljević je nosilac mnogih priznanja i ordenja za svoj nadljudski humanitarni rad, a njeno ime nose ulice u Beogradu, Banja Luci, Dubici i Pančevu.

U oktobru 2014. godine, jedan park u Beču dobio je njeno ime. Pročitajte više u tekstu Park u Beču nosi Dianino ime

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava