Digitalna vinjeta za auto-puteve u prodaji

10.11.2017

Zaboravite lepljenje vinjete na šoferšajbnu i njeno naporno odlepljivanje. Vinjetu za austrijske auto-puteve od sada u online-shopu ili preko ASFINAG-ove aplikacije "Unterwegs" možete da kupite i elektronskim putem.

Nalepnica za korišćenje austrijskih auto-puteva (vinjeta) u 2018. godini od sada može da se kupi i u elektronskoj formi i važi od 1. decembra ove godine. Prelazak sa stare nalepnice na elektronsku nije obavezan, već dobrovoljan.

Najveća prednost ove nevidljive nalepnice je u tome što vlasnici (Wechselkennzeicheninhaber) mogu da je koriste za dva do tri svoja vozila i više ne moraju da nabavljaju posebnu vinjetu za svako vozilo.

Rok važenja obe vrste vinjeta je, kao i do sada, 14 meseci: od 1. decembra 2017. do 31. januara 2019. godine.  Vinjeta u obliku nalepnice ove godine je boje višnje. Može da se kupi u trajanju od 10 dana, dva meseca ili godinu dana. Godišnja nalepnica (ili elektronska vinjeta) košta 87,30 evra za putnička vozila i 34,70 evra za motorcikle.

U slučaju kupovine vinjete u elektronskoj formi, registrarski broj/evi vozila se pohranjuje u sistemu ASFINAG-a (firme koja se u Austriji bavi održavanjem puteva).

Jedini nedostatak elektronske vinjete je u tome što počinje da važi tek 18 dana od dana kupovine, zato što prvo mora da istekne zagarantovani rok za odustajanje od online-kupovine, a i da ostane dovoljno vremena za vraćanje robe poštom.

Novu elektronsku vinjetu možete da kupite u ASFINAG shopu ili preko App-a “Unterwegs”Prilikom kupovine pohranjuju se sledeći podaci: E-Mail adresa, zemlja u kojoj je auto registrovan, način plaćanja i registarski broj. Kontrole posedovanja vinjete i dalje će se sprovoditi po principu slučajnog uzorka.

U slučaju totalne štete ili krađe vozila nalepnica može besplatno da se zameni za digitalnu koja ne može da nestane.

Od iduće godine će biti moguća i pretplata na godišnju vinjetu u Webshopu bez obaveznog čekanja na početak važenja. Vreme trajanja dvomesečne i desetodnevne vinjete, kao i registarski broj mogu da se u promene u svako doba pre početka njenog važenja.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava