Prva sednica novog Parlamenta

09.11.2017

U novom Parlamentu ima ukupno 6 poslanika koji nisu "pravi Austrijanci". Jedina "naša" je Alma Zadić (Liste Pilz), koja je poreklom iz BiH. Troje potiče iz Turske, jedna iz Palestine i jedna iz Australije (!)

Alma Zadić, poslanica Liste Pilz u Nacionalnom parlamentu Austrije

Danas je konstituisan novi Nacionalni parlament Austrije (Nationalrat). Posle izbora održanih 15. oktobra 2017.  godine u najviši zakonodavni organ Republike ušlo je pet partija: ÖVP (62), SPÖ (52), FPÖ (51), NEOS (10) i Liste Pilz (8). U Parlamentu više nisu zastupljeni Zeleni, kojima nije pošlo za rukom da dobiju 4 posto važećih glasova, dok Team Stronach nije ni izašao na izbore. Od 183 poslanika novih je čak 86 ili 47 posto.

Sednicu je vodila dosadašnja predsednica Parlamenta, Doris Bures (SPÖ). Posle intoniranja austrijske nacionalne himne poslanici su podneli svečanu zakletvu, a onda se pristupilo biranju novog predsednika i njegovih zamenika.

Za novu predsednicu 26. austrijskog posleratnog Parlamenta izabrana je Elisabeth Köstinger (ÖVP), predstavnica najjače partije, dosadašnji generalni sekretar pobedničke Narodne stranke i jedna od najbližih saradnica Sebastiana Kurza. Na mesto druge predsednice Nacionalnog parlamenta izabrana je dosadašnja predsednica Doris Bures (SPÖ), dok je Norbert Hofer (FPÖ) potvrđen kao drugi zamenik, odnosno treći predsednik Parlamenta.

Veliki broj poslanica, samo jedna „našeg porekla“

U Nacionalnom parlamentu ovoga puta je 61 žena. Lista Peter Pilz je nova u Parlamentu. Zbog optužbi za seksualno uznemiravanje šef stranke i nekadašnja zvezda stranke Zelenih Peter Pilz je odustao od poslaničkog mandata. U ime njegove stranke u Parlamentu će, međutim, sedeti jedina poslanica „našeg porekla“, Alma Zadić. Turskog porekla su dve poslanice Socijaldemokrata, Nurten Yilmaz i Selma Yildirim (SPÖ) i jedan poslanik Narodne stranke, Efgani Dönmez. Muna Duzdar (SPÖ) je poreklom iz Palestine, dok je Stephanie Cox iz Liste Pilz rođena u Australiji.

Najstarija poslanica Nacionalnog parlamenta je Irmgard Griss (71) koja predstavlja stranku NEOS, a najmlađa Claudia Plakolm (22 godine) iz Narodne stranke.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava