Dijaspora: Čuvari srpskog jezika i kulture iz Beča

29. okt 2019 u 12:32
Preuzmi video

Vuk Stefanović Karadžić je govorio da je “jezik hranitelj naroda i dokle god živi jezik, dotle živi i narod”, a ove reči se posebno odnose na decu koja ne žive u svojoj otadžbini i  zemlji odakle potiču njihovi roditelji.

Negujući svoj jezik u dijaspori  deca razvijaju osećaj pripadnosti, a sa druge strane čuvaju svoje korene i kulturu.

Svako  učenje maternjeg jezika u dijaspori je od izuzetnog značaja za roditelje i njihovu dečicu, bez obzira da li se sprovodi u školama srpskog jezika, udruženjima ili crkvi.

Podrška  aktivnostima u dijaspori, koje neguju srpski jezik i kulturu, od ključnog je značaja za očuvanje identiteta  i srpske kulture van granica matice.

Na svečanom otvaranju manifestacijeDani Srbije i Srpske u Beču”  emitovan je film u kojem deca srpskog porekla iz Beča govore šta za njih znači matica, srpski jezik i šta osećaju prema svom zavičaju.

Manifestacija  “Dani Srbije i Srpske u Beču” održala se pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljnih poslova Srbije i predsednice Republike Srpske Željke Cvijanović, a za dobru organizaciju zaslužni su Ambasada Republike Srbije u Austriji, Kancelarija predstavništva Republike Srpske u Austriji i Zajednica srpskih klubova u Beču.

 

(c) dijaspora.tv

Učesnici u filmu su članovi Prosvjetine škole srpskom jezika, Kulturnog srpskog centra “Stevan Mokranjac” i KUD Bambi.

Scenario je izradila Vesna Dimitrijević, predsednica  udruženja Dijaspora MEDIA, a izvršnu produkciju filma potpisuje Idea Pro.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava