Dijaspora dobila prvu autorsku emisiju na RTS-u

01.09.2013

Vesna Dimitrijević je s velikim elanom krenula s produkcijom svog serijala, kojim je ustvari započela era izveštavanja o ljudima i događajima iz dijaspore.

Na satelitskom kanalu Radio televizije Srbije 8. marta 1999. godine premijerno je prikazana prva emisija novog serijala “DOTAKNI SVET”. Reč je o serijalu zanimljivih autorskih emisija u kojima se po prvi put u istoriji tadašnje jugoslovenske televizije izveštava o aktivnostima i životu pripadnika naše dijaspore. „DOTAKNI SVET“ je ubrzo omogućio kako građanima u inostranstvu tako i gledaocima u zemlji da uspostave redovnu „televizijsku“ vezu. Dijaspora je napokon dobila emisiju koju zbog svoje brojnosti i zaslužuje.

Autorka i voditeljka emisije Vesna Dimitrijević  (u to vreme Stanojlović) prethodno novinarsko iskustvo je sakupljala izveštavajući za Yu-info kanal. Pošto je uvidela da nedostaje emisija čije bi teme bile interesantne za naše ljude u inostranstvu, ali i za gledaoce u zemlji, rešila je da napravi pilot-emisiju i da je ponudi Satelitskom programu RTS-a. Pošto je projekat bio prihvaćen, Vesna Dimitrijević je s velikim elanom krenula s produkcijom svog serijala, kojim je u stvari započela era izveštavanja o ljudima i događajima iz dijaspore, sa lica mesta, u inostranstvu. Vesna Dimitrijević je postala jedno od prvih TV-lica dijaspore, koje se odmah urezalo u srca brojnih gledalaca širom sveta.

U emisijama je na raznovrsne načine i u raznim situacijama prikazivan život naši ljudi u dijaspori. Gledaoci su mogli da upoznaju njene značajne predstavnike, da vide i čuju šta umeju i na koji način razmišljaju.

Emisija je jedina ove vrste i pruža priliku gledalištu u dijaspori da uspostave redovnu vezu i saradnju kada je u pitanju život naših građana u inostranstvu.

Emisija „Dotakni svet“ je u prvom redu predstavljala mlade talentovane ljude našeg porekla i one koji su se na osnovu sopstvenog rada i zasluga dokazali kao istinski predstavnici svog naroda izvan matične države.

Video Screenshot: Vesna Dimitrijević 1999. Emisija “Dotakni svet”

„Dotakni svet“ je svojim uvek aktuelnim i informativnim prilozima pružala temeljan uvid u aktivnosti naše dijaspore i događanja s lica mesta. Na taj način je redovno doprinosila uspostavljanju kooperacija, kao i uspešnosti mnogih tadašnih projekata.

Radio televizija Srbije je bečkom timu emisije “Dotakni svet” ukazala puno poverenje i dodelila joj mesto za emitovanje u jednom od najgledanijih  termina petkom u 21:00 čas na satelitskom kanalu i na drugom programu Radio televizije Srbije.

 

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava