Austrija i Srbija: Najuspešnije žene koje su doprinele jačanju kulturnih veza

28.05.2015

U organizaciji Austrijsko-srpskog društva održano je veče posvećeno uspešnim ženama koje su svojim radom doprinele jačanju veza između Austrije i Srbije. Priznanja su dobile najuspešnije žene u Austriji iz sveta politike, nauke, medija, kulture i drugih oblasti. Među njima je i Vesna Dimitrijević urednica portala Dijaspora TV .

Na inicijativu odbora za žene Austrijsko-srpskog društva, na čelu sa Draganom Pavlićević Tomić, u prostorijama EGA centra u Beču, održana je svečana dodela priznanja najuspešnijim ženama srpske i austrijske nacionalnosti, koje su svojim radom doprinele jačanju veza između Austrije i Srbije. Svi prisutni su takođe imali priliku da uživaju u izvanrednom kulturnom programu, koji je uveličao svečanu dodelu nagrada.
Na samom početku manifestacije goste je pozdravio predsednik Austrijsko-srpskog društv, a Marko Stijaković, koji je naglasio da uspešne žene moraju biti predstavljene javnosti, i da je ova inicijativa sjajno prihvaćena u svim slojevima austrijskog društva.

Dragana Pavlicević Tomić iz odbora za žene Austrijsko-srpskog društva, takođe je pozdravila prisutne goste  i izjavila da nije bilo potrebno mnogo vremena da se napravi uži izbor za dodelu nagrada jer su žene srpskog porekla koje žive u Austriji veoma uspešne. Ona je ujedno najavila da je ovo samo jedan u nizu projekata koji je ženski odbor Austrijsko-srpskog društva ostvario i da nas očekuje još veliki broj manifestacija  manifestacija koje će podržati žene kako bi one bile motivisane za svoj dalji rad i kako bi on bio vidljiviji široj javnosti.

Ministarka za pitanja integracije u vladi grada Beča Sandra Frauenberger je takođe bila prisutna svečanosti  i pozdravljajući  prisutne,  istakla je važnost ove manifestacije.

Priznanja za jedinstveni uspeh u svom radu dobile su:

– Anica Macka Dojder, poslanica Socijaldemokratske stranke (SPÖ) u skupštini grada Beča i članica pokrajinskih odbora za zdravstvo, integraciju i zaštitu potrošača
– Vjera Raškovich Zec, književnica, pedagog i književna kritičarka
– Dušica Koler Milojević, doktorka mašinstva i profesorka na višoj tehničkoj školi u Mödling-u
– Jovana Misaljević, pijanstkinja
– Zorica Aigner Nikolić, slikarka
– Monika Piker, Austrijanka, istoričarka i specijalista za biznis koučing koja je tri godine živela i radila u Beogradu
– Vesna Dimitrijević, urednica i voditeljka emisije „Dijaspora uživo“ i urednica dvojezičnog internet portala www.dijaspora.tv

Ženski kvartet „Die Besita“ koji čine Jelena Davidović, Petra Plamenova, Petra Giakalone i Lili Rolenic, upriličio je događaj modernom interpretacijom kompozicija za klavir, harmoniku i kontrabas.
Iako je ženski kvartet oduševio publiku, višestruka dobitnica najrazličitijih nagrada, osmogodišnja Nina Đorđević dobila je najveću naklonost publike i najjači aplauz za svoje muziciranje na harmonici.

Naša redakcija je veoma ponosna što se u ovih sedam imena uspešnih žena, našlo i ime naše urednice Vesne Dimitrijević, koja je svojim dugogodišnjim medijskim radom dala ogroman doprinos informisanju srpske i austrijske javnosti, kao i integraciji naših ljudi u austrijsko društvo. U ime tima emisije “Dijaspora uživo” i redakcije internet portala www.dijaspora.tv čestitamo našoj urednici na ovom značajnom priznanju.

Posebno izdanje TV emisije “Dijaspora uživo”, sa dodele priznanja najuspešnijim ženama u Austriji, biže prikazano na OKTO televiziji i satelitskom kanalu Pink Plus.

FOTOGALERIJA:  

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava