Brojne ponude za volonterstvo: Sajam dobrovoljnog rada u Rathausu

14.09.2022

Dobrovoljni rad i volontersko angažovanje u Austriji odvija se u vidu neplaćenog rada u slobodno vreme u nekoj organizaciji ili udruženju.

Foto: freiwilligenmesse.at/renee-del-missier

Mnogi ljudi u Austriji u svoje slobodno vreme rade dobrovoljno i bez nadoknade u nekoj organizaciji ili udruženju da bi pomogli drugima. U Austriji otprilike polovina svih starijih osoba od 15 godina volontira u svoje slobodno vreme, što odgovara brojci  preko 3 miliona ljudi. Ovaj podatak  svrstava Austriju u sam vrh Evropske unije i jednog od lidera u dobrovoljnom radu građana.

Postoje mnogobrojne mogućnosti za dobrovoljno angažovanje u Austriji i svako je pozvan da se uključi u rad nekog udruženja kao što su npr. spasilačke službe u nesrećnim slučajevima, vatrogasna služba, pomoć socijalno slabijim grupama, pomoć u katastrofama, zaštita životne sredine, sportska udruženja ili udruženja za razonodu u slobodnom vremenu. Na ovaj način se stiču prijatelji i postaje se deo austrijskog društva koje veoma ceni doborvoljni rad i volontere.

„Sajam dobrovoljnog rada“ ( Wiener Freiwilligenmesse)  održaće se i to 8. i 9. oktobra 2022. godine u bečkoj gradskoj kući Rathaus-u. 

“Sajam dobrovoljnog rada” ima za cilj da zainteresovane posetioce obavesti o brojnim mogućnostima i uslovima dobrovoljnog rada u brojnim austrijskim organizacijama. Pod sloganom “Da, ja hoću” (Ja, ich will) ukazuje se na važnost učešća u dobrovoljnom radu, kako za pojedinca, tako i za celokupno austrijsko društvo.

Sajam će se održati 8. oktobra (11 do 18 časova) i 9. oktobra (10 do 17 časova) , a na ukupno brojnim štandovima predstaviće se udruženja i organizacije koje će posetiocima davati sve potrebne informacije.

Ponude za osobe koje žele da se priključe dobrovoljnom radu su raznovrsne: od pomoći deci prilikom učenja, preko rada u domovima za beskućnike, do posećivanja penzionera i podrške osobama sa posebnim potrebama i bolesnim osobama.

Takođe, dobrovoljni rad podrazumeva i igranje sa decom u porodicama gde postoji osoba sa posebnim potrebama, jer se smatra da roditelji zbog previše obaveza nisu u mogućnosti da posvete vreme sa ostalim ukućanima.

Sajam je značajan i za strance koji žele da konkurišu za austrijsko državljanstvo. Novelirani Zakon o državljanstvu propisuje da osobe koje se 3 godine dobrovoljno angažuju u nekom udruženju, austrijski pasoš mogu da dobiju posle 6 godina. U tom slučaju im je dovoljno i znanje nemačkog na nivuo B1.

Ulaz na „Sajam dobrovoljnog rada“ ( Wiener Freiwilligenmesse) je besplatan, a dodatne informacije i program sajma možete pronaći na zvaničnom sajtu Wiener Freiwilligenmesse-“Sajam dobrovoljnog rada”.

Reportaža sa “Sajma dobrovoljnog rada” iz emisije Dijaspora Uživo.

Takođe, vojni rok  u Austriji može da se odsluži u uniformi ili u obliku civilne službe, angažujući se na raznim humanitarnim zadacima i pomažući civilnom stanovništvu, koje dobrovoljni rad i volonterstvo smatra veoma važnim.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava