U Austriji počinje isplata 360 evra po detetu i 450 evra nezaposlenima

10.09.2020

Dodatak koji će uskoro biti isplaćen u vidu jednokratne pomoći se odnosi na sve one koji primaju redovan dečji dodatak, kao i za nezaposlene koji nisu radili od maja do avgusta.

Foto: (c) pixabay

Vlada Austrije najavila je da će početi sa isplatom jednokratne pomoći poradicama,  u vidu “korona bonusa” koji iznosi  360 evra po detetu. Ova odluka doneta je u junu 2020. godine i prema najavi  Vlade biće uplaćeno ukupno oko 678 miliona evra za  1,8 miliona dece, koja imaju pravo na ovaj porodični dodatak.

Ova pomoć za porodice sa decom namenjena je za ublažavanje finansijskih posledica zbog korona krize, ali i kao stimulacija za ekonomiju. Stručnjaci  smatraju da će ovaj novac biti ubrzo potrošen od strane porodica, naročito kod roditelja sa manjim primanjima, čime će se stimulisati potrošnja i ekonomija.

Plaćanje treba da bude izvršeno u septembru, a na dodatak od 360 evra ima pravo svaka porodica koja prima dečji dodatak. Posebna prijava nije potrebna.

Oko 137.000 korisnika koji  žive u inostranstvu primiće ovaj jednokratni dodatak u manjem ili većem iznosu u zavisnosti od životnih troškova u zemlji u kojoj trenutno žive.

U septembru će dodatnu finansijsku pomoć dobiti i nezaposleni. Svako ko je bio bez posla 60 dana od maja do avgusta, dobiće jednokratnu pomoć u iznosu od 450 evra.

Poreska reforma koja je doneta zbog korona-krize stupila je na snagu od 8. septembra 2020. godine,  sa retroaktivnim učinkom od početka godine, što znači da će najniža poreska stopa poreza na zarade i dohodak ( Lohn- und Einkommensteuer) biti smanjena sa 25 na 20 procenata.

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava