Porodiljsko za očeve: „Tatin mesec“ važi od 1. septembra za sve zaposlene očeve

10.09.2019

Porodiljsko za očeve u Austriji takozvani „Tatin mesec“ (Papamonat) važi od 1. septembra za sve zaposlene očeve.

(c) pixabay

Porodiljsko odsustvo „Tatin mesec“- Papamonat je do sada bilo rezervisano samo za zaposlene očeve u javnom sektoru i državnim službama, a od 1. septembra važi za sve zaposlene očeve u Austriji . Očevi od sad mogu, ukoliko žele, neposredno posle rođenja deteta da budu uz njega i pomognu majci u periodu od mesec dana.

To je, naravno, povezano i sa određenim uslovima. Zaposleni tata tu svoju želju mora da najavi poslodavcu najmanje tri meseca pre predviđenog termina za porođaj deteta, a tih mesec dana odsustva može da počne da koristi od trenutka rođenja deteta pa do kraja zakonskog roka od osam nedelja od porođaja (odnosno 12 nedelja u slučaju carskog reza i rađanja više dece odjednom) u kojem je majka zakonom zaštićena od mogućnosti dobijanja otkaza.

Za vreme porodiljskog odnosno „tatinog meseca“ otac prima nadoknadu za porodiljsko odsustvo od države u visini od 700 evra, što znači da to poslodavca ne košta ništa i da nema nikakvih dodatnih troškova.

Jedan od važnih uslova za porodiljsko za očeveje i da otac i dete žive u zajedničkom domaćinstvu. Ako novopečeni tata koristi kasnije i pravo na porodično odsustvo, koje deli sa majkom deteta, onda mu se tih 700 evra odbijaju od nadoknade za staranje o detetu (Kinderbetreuungsgeld).

Zakon je stupio na snagu 1. septembra 2019. godine i pravo na taj „tatin mesec“ bi zvanično važilo od 1. decembra. Ali zakonodavac se postarao i za prelazno rešenje tako da će i očevi dece rođene između 1. septembra i 30. novembra ove godine imati pravo da ostvare to svoje pravo.

Zaposlenik je dužan da poslodavca odmah obavesti o rođenju deteta, a najkasnije sedam dana posle toga ima pravo da koristi taj mesec. Otac je u tom periodu zaštićen od dobijanja otkaza, i to četiri meseca pre izračunatog termina za rođenje deteta (ako je blagovremeno poslodavcu najavio porođaj i želju da iskoristi tu pogodnost), odnosno četiri nedelje po okončanju „tatinog meseca“.

Radnička komora i pojedine partije, zastupljene u Parlamentu, smatraju da bi ta nadoknada za porodiljsko trebalo da bude veća, tako da nije isključeno da u bližoj ili daljoj budućnosti ta suma bude zaista i uvećana.

U razvijenim zemljama širom sveta u odnosu na ranija vremena prisutan je trend da sve više muškaraca koristi priliku da po rođenju deteta odsustvuje sa posla, pokazuju podaci OECD.

Najmanji procenat tata ide na „porodiljsko“ u Grčkoj 0,02 odsto, jedan od pet očeva uzima odsustvo u Australiji i Poljskoj, a najviše u Švedskoj 44 odsto. U Finskoj je udeo očeva u porodiljskoj nezi udvostručen u periodu između 2006. i 2013. godine, a porast od 10 odsto zabeležen je i u Belgiji u istom periodu.

Ovo je dobro za porodicu jer kada tate više nedelja provedu sa tek rođenom bebom, oni po prirodi stvari, dok traje porodiljsko razvijaju roditeljske instinkte, kao i  da podele teret odgovornosti sa svojim polovinama nakon dolaska novog člana porodice.

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Porođaj u Beču: Servis za jednostavnu prijavu porođaja onlajn ili telefonom

Promene u 2018. za roditelje na „karencu“ i za dečji dodatak?

Porođaj u Beču: Grad Beč želi manje porođaja carskim rezom

Porodica je temelj, stub i krov svakog društva!

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava