Vučić otvorio Sajam privrede u Mostaru

11.04.2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je u utorak u Mostaru 21. Medjunarodni sajam privrede na kojem je Srbija zemlja partner.

Sa velikim brojem izlagača, Sajam privrede u Mostaru  predstavlja najveću i najznačajniju poslovnu izložbu u BiH.
Na izložbenom prostoru od 30.000 kvadratnih metara okupiće se predstavnici privreda i kompanija iz više od 20 zemalja.

Zbog činjenice da je nivo ekonomske proizvodnje u Bosni i Hercegovini, upravo kao i njeno tržište, suviše mali da bi opravdala usko specijalizovane sajamske priredbe, u Mostaru su doneli odluku da domaćim i inostranim izlagačima iz različitih poslovnih područja omoguće da, jedanput godišnje, svoje proizvode pokažu na jednom mestu.
Srbija kao zemlja partner organizovaće veliki broj kulturno-umetničkih, zabavnih i turističko-gastronomskih dogadjaja kojima će se predstaviti gradjanima Mostara i BiH.

Na sajmu svoje proizvode i usluge do 14. aprila predstavlja oko 60 kompanija iz Srbije.
Osim privrednog potencijala i izvoznih mogućnosti, Srbija će promovisati i turističku ponudu, bogatu kulturnu baštinu, gastronomiju i druge prednosti koje je čine dobrom destinacijom za ulaganje i poslovanje, najavljuje PKS.
U okviru Nacionalnog paviljona na oko 900 kvadratnih metara izložbenog prostora, u organizaciji PKS i Razvojne agencije Srbije, na mostarskom sajmu izlažu srpske kompanije iz skoro svih sektora privrede – najviše u oblasti prehrambene industrije, zatim industrije mašina i opreme, gradjevinske i tekstilne, elektro, metalske, kao i industrije nameštaja.
Svoju ponudu predstavljaju i firme koje pružaju transportne, inženjerske i grafičke usluge.
Nastup na 21. medjunarodnom sajmu privrede u Mostaru odlična je prilika da privrednici iz Srbije učvrste postojeću saradnju i dogovore nove poslove i kooperacije sa partnerima iz BiH i drugih zemalja.

Tokom trajanja sajma, PKS će organizovati pojedinačne prezentacije kompanija, B2B razgovore, a predstavnici komore učestvovaće na Prvoj poslovnoj konferenciji Foruma privrednih komora jadransko-jonskog područja “Regionalni razvoj – Izazovi budućnosti”.

Više detalja o sajmu, programu i izlagačima možete pročitati na zvaničnoj stranici sajma. 

 

Vučić istakao potrebu regionalne saradnje

“Naša su tržista pojedinačno mala, primetio je, i samo zajedno možemo da izadjemo na treća tržišta, a privrednici iz BiH su dobrodošli na tržištu Srbije”, poručio je Vučić.
Pozvao je privrednike da nastave s kontaktima, navodeći da je u prošloj godini robna razmena izmedju Srbije i BiH uvećana za 137 odsto, te je dostigla preko 1,7 milijardi evra.

U Mostaru Vučić je obišao i radove na obnovi Saborne crkve Svete Troice, gde je razgovarao sa vladikom Grigorijem, a potom se sastao i sa predstavnicima srpskih organizacija, od kojih je čuo šta ih tišti i kako Srbija može da im pomogne kako bi ostali i opstali na svojim ognjištima.

U utorak posle podne predsednik Vučić je posetio Trebinje, gde je obišao radove na izgradnji vrtića “Srbija”, kao i Saborni hram Svetog Preobraženja Gospodnjeg, a na kraju prisustvovao i svečanom otvaranju Konzularne kancelarije Generalnog konzulata Republike Srbije u tom gradu.
Vučić je tom prilikom obećao dalju pomoć i podršku Srbije razvoju tog kraja kako bi naš narod opstao i prosperirao na prostorima na kojima vekovima živi.
Najavio je da će Srbija pomoći finansijski i Mrkonjić grad, kao i obnovu starog grada Trebinje.
Kako je rekao, predsednik RS Milorad Dodik zamolio ga je za pomoć Srbije u izgradnji puta preko Tjentišta, a reč je o nešto većem iznosu, ali će, dodao je, i to pitanje biti rešeno kako bi se obezbedila bolja veza sa Gackom i Fočom.

Vrtić “Srbija”, inače, gradi se sredstvima Vlade Srbije, koja je do sada uložila 500. 000 evra, dok je grad Trebinje izdvojio 106. 000 konvertibilnih maraka.
“Srbija kao zemlja u regionu koja najviše promoviše mir i stabilnost šalje poruku svim ljudima u BIH”, rekao je Dodik i napomenuo da se iz pomoći koju Srbija šalje rešavaju neka infrastukturna pitanja, ali da se grade i objekti različite namene u Federaciji BiH.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava