Privremene Pop-up biciklističke staze u Beču ostaju do novembra

06.09.2020
Foto (c) PID/Kromus

Bečka gradska uprava odlučila je da se privremene ili pop-up biciklističke staze  zadrže do 1. novembra 2020. godine zbog njihove velike popularnosti među stanovništvom.

Prva pop-up staza otvorena je u maju ove godine kada je broj biciklista naglo porastao zbog pandemije izazvane korona virusom.

Posle Berlina, Budimpešte, Milana i  Beč je dobio оve biciklističke staze jer je vozačima bicikla potrebno više prostora.

U prilog pop-up  stazama idu i brojevi biciklista koji su u konstantnom porastu. Od januara do jula ove godine na bečkim ulicama zabeleženo je 5,4 miliona biciklista odnosno vožnji bicikla. U poređenju sa periodom 2017. – 2019. godine primetan je porast od 687.000 biciklista ili 14,7% u odnosu na trogodišnji prosek.

Ove biciklističke staze se najviše koriste u 2. i 22. bečkom okrugu zbog čega je zamenica gradonačelnika Birgit Hebein razmotrila produžetak njihovog korištenja uz pomoć studije  Tehničkog univerziteta Beč.

“Ova nova vrsta biciklističke infrastrukture u mnogome doprinosi i rasterećenju javnog gradskog prevoza u Beču”, izjavila je Hebein.

U bečkom Leopoldstadtu, ulici Praterstrasse je na pop-up stazi u junu zabeleženo do 900 biciklista po satu. Prema podacima Tehničkog univerziteta ova staza je u proseku korišćena čak 87% više nego postojeće biciklističke staz u Beču.

Staze su odvojene signalnim stubovima od  automobilskog saobraćaja i time su sigurne za decu.

Beč: Biciklistički motorički park jedinstven u Evropi

 

Na inicijativu stanara 22. bečkog  okruga uskoro će na 8.000 m2 biti realizovan jedinstven projekat u Evropi – biciklistički motorički park. Na levoj obali Dunavskog rukavca „Neu Donau“ na „Rudolf-Nurejew-promenadi“ biće podignut specijalni zabavni park za decu i omladinu sa 12 različitih pista i veštačkom Mountainbike-stazom „Pumptrack“.

Korišćenje motoričkog parka biće besplatno za svu decu. Skoro sve sprave i staze moći će takođe da se savladavaju i invalidskim kolicima. Završetak radova se očekuje u septembru 2020. godine.Više o ovom projektu pročitajte OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava